1 cs. mélyhűtött leveles tészta
Krém:
1 l tej, 5 tojás sárgája, 5 kanál liszt, 5 kanál cukor, 1-2 cs. vaníliáscukor , 5 tojás fehérje
tejszínhab
A tetejére a következő mázat tesszük:
4 ek. tej, 1 ek. porkávé (2:1 v. 3:1) – ezt felolvasztjuk, hozzáadunk 20 dkg cukrot és amikor elkezd sűrűsödni, belekeverünk 7 dkg vajat, majd rákenjük a 2. tésztalapra
A leveles tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk, egy nagyobb tepsi hátulján, melyre előzőleg sütőpapírt tettünk és 165 C-on 20-25 perc alatt készre sütjük.
Krém: A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájához hozzáadunk az 1 l tejből 1 dl-t, a lisztet és a cukor felét. Simára keverjük.
A tűzhelyre feltesszük a maradék tejet, hozzáöntjük a vaníliás cukrot, vagy a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.Ha felforrt a tej, hozzáöntjük az előzőleg elkészített tojásos masszát, majd botmixerrel simára keverjük. Ezután lehúzzuk a tűzről. A tojásfehérjéket habbá verjük a cukor másik felével. Visszatesszük a tejes masszát a tűzhelyre és nem túl nagy lángon hozzákeverjük a habot. Ezzel 2-3 percig még főzzük, közben óvatosan keverjük. El is készült a vaníliás krémréteg. Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, majd hagyjuk kihűlni - kb 30 perc.
Ha a krém kihűlt, felverjük a tejszínhabot és a krémre simítjuk. A tetejét lehet porcukorral megszórni, vagy mázzal bevonni.
Felkockázzuk az immáron mázzal fedett tésztalapunkat. Így darabonként helyezzük vissza a lapokat a tejszínhabra, így könnyen szeletelhető lesz a kész sütemény.
A mirelit leveles tészta helyett magunk készíthetünk krémeslapokat a következő hozzávalókból:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 közepes méretű tojás
1 dl tejföl
egy csipet só
Szépen kidolgozzuk, majd 1-2 óra pihentetés után már nyújthatjuk is.
Négy lapot sütünk, kihűl majd megkenjük a krémmel, de 1 lapot lekvárral. A ½ l tejből a vaníliás cukorból és a rétes lisztből krémet főzünk. Majd összekeverjük a porcukorral és a v...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA tésztához egy nagy mikrózható tálba beletesszük a margarint, a tejet, a cukrot, a mézet, és mikróban meglangyosítjuk, jól elkeverjük, majd mehet bele a tojás, géppel keverjük tov...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesKrém: 4 dl tejet forralni. A tojássárgát a cukorral habosra keverni, hozzá a puding, a maradék tej. Rátöltjük a forró tejre és besűrítjük, kihűtjük. A vajat a 2 ek cukorral habos...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA leveles tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk, egy nagyobb tepsi hátulján, melyre előzőleg sütőpapírt tettünk és 165 C-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Krém: A tojásokat szétvá...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Nehéz