• 25 dkg lencse (legalább 1 órával a főzés előtt áztassuk be, de akár egész éjszakára is lehet)
• 1 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 1 közepes vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2-3 babérlevél
• 1 húsleveskocka
• kb. 1 teáskanál (morzsolt) tárkony
• kb. 1/2 teáskanál őrölt bors
• kb. 1 teáskanál őrölt pirospaprika
• 2-3 dkg zsír vagy olaj
• 2 dl tejföl
• (tárkony)ecet vagy citromlé - ízlés szerint
A zöldségeket megtisztítom, kis kockákra, a vöröshagymát finomra aprítom. Felhevített zsiradékban a zöldségeket a vöröshagymával pár percig kevergetve pirítom, a zúzott fokhagymát is megfuttatom benne. Meghintem őrölt paprikával és felengedem kb. másfél liter vízzel. A beáztatott lencsét a leveshez öntöm, sózom, borsozom, babérral, valamint a leveskockával puhulásig főzöm.
Egy fél bögrényit kimerek a már megfőtt levesből (lencsével, zöldség nélkül), botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a tejfölt, és kikeverem kevés forró levessel, végül belekeverem a levesbe. Tárkonnyal, citrommal ízesítem, pár percig lassan főzöm, rövid pihentetés után tálalható.
Virslit is adhatunk hozzá, úgy még gazdagabb egytálételt kapunk.
-a krumplit pucoljuk daraboljuk -egy lábasban sós vizben megfőzzük -annyi vizet öntünk rá hogy ellepje ... -főzés után a saját vizében hagyjuk langyosra hűlni majd mixerrel...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KözepesEgy serpenyőben kezdd el melegíteni az olajat nagy lángon. Legalább 3-4 cm mély legyen, és egészen forró, mire a hagymákat előkészíted. Első lépésben pucold meg a hagymát, vágd el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsemléket áztassuk tejbe vagy vízbe (én tejbe szoktam). A hagymát vágjuk apróra vagy reszeljük le. Kevés olajon megdinszteljük meg, majd a felvert 9 tojást (ha nagy tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű