2-4 fej, salátának csak a belső "szív" része kell, egyben hagyva, majd kettőbe vágva
15-20 dkg füstölt húsos kolozsvári szalonna, kockázva
2-3 gerezd fokhagyma, lapkákra vágva /lehet több is/
Öntet:
2-4 tk. cukor
2-3 ek. ecet
1,5-2 dl hideg víz
só, bors
Az öntet hozzávalóit össze is keverhetjük és így készítjük oda a főzéshez, szerintem így jobban a szánk ízéhez igazíthatjuk, de lehet külön-külön is.
A szalonnakockákat pici zsíron piros, ropogósra sütöttem, majd kivettem egy kistányérra és félretettem.
A visszamaradt zsíradékra rászórtam a cukrot, egyet kevertem rajta, jött hozzá az ecet, só, bors, majd felöntöttem a vízzel és már ehhez az öntethez adtam a fokhagymát. Pár percig jól összeforraltam az egészet, és persze kóstolgattam, miből kell még hozzá, hogy igazán finom legyen, azt természetesen pótoltam.
A mosott, negyedelt salátaszíveket beleforgattam ebbe a forró ízes lébe és jól összeforgattam, hagytam 2 percig rotyogni benne, majd egy sütőtálba öntöttem át az egészet és a tetejére szórtam a szalonnapörcöt.
Szerintem egy kicsit főttnek, és egy kicsit nyersnek is kell maradnia.
Tálaláskor lehet joghurttal v. tejföllel meglocsolni.
Sültekhez is kiváló meleg saláta, sőt egyenesen különleges.
Friss kenyérrel, hús nélkül, csak így magában is nagyon finom, fölséges ebéd.
A gombákat mossuk meg és vágjuk le a tönkjeit felesleges a "bőrüket" is lehúzni - majd egy kicsit sózd be. Forgassuk meg őket lisztben, besózott felvert tojásban és morzsában. Bő...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűMegfőzzük a tésztát, majd leszűrjük, és 2 evőkanál olajjal átkeverve hűlni hagyjuk; ez utóbbi megakadályozza az összetapadást. Mártást készítünk egy nagyobb tálban a majonézből,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA franciasaláta zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLencsét beáztatni. Feltenni a babérlevéllel főni annyi vízbe, amennyi ellepi. Almát, krumplit egyfoma darabokra vágni, uborkákat felkarikázni. Félfővésnél a lencséhez tenni. Só...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű