1 kg marhafelsál ( vagy stefánia )
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 db babérlevél
2 karika citrom
1 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
1 dl tejföl
1 ek liszt
só, szemes bors, pirospaprika
étolaj
A zsemlegombóchoz:
20-25 dkg finomliszt
3 db szikkadt zsemle
1 fej vöröshagyma
petrezselyem
2 db tojás
2 dl víz
só
1 ek. étolaj
A marhahúst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a répaféléket karikára, a hagymát cikkelyekre.
Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rátesszük a hússzeleteket és fehéredésig sütjük mindkét oldalán. Így lezárjuk a rostokat és szaftosabb lesz belül a hús.
Hozzáadjuk a fűszereket, só, szemes bors, kevés pirospaprika, babérlevél, és kevés vízzel félig megfőzzük, majd hozzátesszük a karikára vágott répaféléket, a citromot , pótoljuk a vizet, hogy majdnem ellepje, és készre főzzük.
Ebben a páclében tartom legalább egy éjszakát a hűtőben.
Másnap kiszedjük a húst, és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük. Előtte ne felejtsük el kiszedni belőle a babérlevelet, és amennyire lehet a szemes borsot is.
A visszamaradt lábasban kevés olajon 1 evőkanál cukrot karamellizálunk, ebbe tesszük a lisztet, vagyis rántást készítünk, majd ehhez öntjük vissza a zöldségpürét, beízesítjük egy kis mustárral és tejföllel. A végén visszatesszük a hússzeleteket és összeforraljuk.
Közben elkészítjük a zsemlegombócot:
- apró kockára vágjuk a zsemléket és sütőben megpirítjuk
- tálba szórjuk a lisztet, sót, ráütjük a tojásokat és a vízzel csomómentesre keverjük
- közben kevés olajon megpirítjuk a hagymát, s rádobjuk az apróra vágott petrezselymet is, és a pirított zsemlekockákkal együtt hozzáadjuk a nokedlitésztához
- bő lobogó sós vízbe gombócokat szaggatunk nagyobb evőkanál segítségével
-miután feljöttek a víz tetejére még 5-10 percig ( nagyságtól függően) főzzük
A csirkemellet csíkokra vágjuk és picit besózva állni hagyjuk. A hagymákat megpucoljuk és karikára vágjuk. Az étkezési keményítőt egy tojással és a sörrel összekeverjük, ezt is...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát, beletesszük a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk, majonnával ízesítjük. Pároljuk, majd ha kívánj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA májat megtiszítjuk az inaktól és a hártyáktól. A hagymát felaprítjuk, a zsíron megdinszteljük és hozzáadjuk a fűszereket. Pici, kb. 2 dl vízzel felengedjük és 15 percig...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA hagymát felaprítjuk, és az olívaolajban kicsit megpirítjuk. Közben a répákat megpucoljuk, és vékony darabokra vágjuk vagy reszeljük. Ez pont annyi idő, míg megpirul a ha...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű