4 adag
2.5 dl tej (magas zsírtartalmú)
2.5 dl habtejszín (nem Hulala)
10 dkg trappista sajt (reszelt)
10 dkg füstölt sajt (reszelt)
1 csokor petrezselyem (finomra vágott)
1 evőkanál étkezési keményítő
tengeri só ízlés szerint
bors ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint
A tejet, a tejszínt és a reszelt sajtokat egy lábosba tesszük, és együtt folyamatos keverés mellett közepes lángon felmelegítjük, amíg a sajtok olvadni nem kezdenek.
Az étkezési keményítőt egy kevés meleg vízzel elkeverjük, és ezzel sűrítjük a mártást. Ízesítjük kevés sóval, ételízesítővel (a sajtok sósak, vigyázzunk mennyit teszünk bele) és borssal.
A mártást kiforraljuk (ha sűrűnek találjuk, kevés tejjel/tejszínnel lazíthatjuk), majd végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét.
A világon talán a legegyszerűbben elkészíthető sajtmártás... Tejszínesen krémes, a füstölt sajttól különleges ízű, a friss petrezselyem tökéletesen illik hozzá, de metélőhagymával is kipróbálható. Ha nem szereti valaki a füstölt sajtot, helyettesítheti bármilyen kék sajttal. Minden mártást étkezési keményítővel sűrítek, sokkal selymesebb ízt ad, mint a liszt. Sült szárnyas húsok mellé ajánlom.
A tejet forrald fel, és tedd félre egy kicsit. A vajat hevítsd fel, rakd bele a lisztet, és nagyon lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsd meg körülbelül két-három perc alatt. Ar...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűKézi mixer habverővel egy tálban kikeverjük a vajkészítményt kb. 3 perc alatt. A céklát apróra kockázzuk, a feta sajtot darabosra morzsoljuk. A megmosott és lerázott kakukkfű lecsi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát aprítsd kockákra, majd a vízzel felöntve egy botmixerrel pürésítsd. Ha ez megvan, akkor melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, közepes lángon, és pirítsd enyhén ba...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tejfölt egy külön tálban csomómentesre keverjük a liszttel, és félretesszük. Ez lesz a kaporszósz habarása. Serpenyőben vajat olvasztunk. Kis lángon megfuttatjuk rajta a f...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz