menu

Családireceptkönyv.hu

Melyik halnak van a legkevésbé halíze?


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Ha van rá pénzed, akkor a lazacot is kipróbálhatod, állítólag az még egészségesebb, mint a többi hal, és sokak szerint az nem halízű.

A halrudacskákat kerüld, az minden, csak nem hal, nézd meg az összetételét. Egy halom szénhidrát (a panírban még cukor is van, csak fruktóznak vagy glükóznak hívják), alig van benne hal, és a legtöbbjét rossz minőségű halból "gyúrják". Ha csak ezt bírnád megenni, tényleg inkább egyél csirkét.

A pangasius halnak nincs hal íze, sem hal szag sütés közben. Szálka sincs benne. Próbáld ki!!!

Szerintem meg a Pangának igenis van íze, főleg a zsírosabb részeken, és nem is olyan jó.

Egy tengeri hekk filét, vagy lepényhalat ajánlanék, annak tényleg jellegtelen íze van, így felveszi annak az ételnek az ízét, amiben elkészíted.

Pl. bepárolhatod egy angolzelleres diós sajtmártásban, ez nem is túl tolakodó, de azért elég határozott ízű, és illik hozzá.

Én elég kevés halfajtát eszek meg,de a Pangasius valahogy nem igazán ízlik.Ami nálam bejött,az a hekk,szerintem annak a halnak van a legfinomabb íze.

hát aki azt írta a lazacnak nincs halíze, az nem tudom evett-e már.. olyan hihetetlenül jellegzetes íze van :) számomra minden halnak más

szerintem megér 1 próbát az afrikai harcsa is, én legalábbis azt nagyon szeretem

egyébként a lazacnak tényleg jellegzetes íze van, nagyon jó, csak elég drága

Én sem szeretem a halat, de az afrikai harcsa eddig mindig nagyon finom volt. Volt, hogy meg nem állapítottam volna, hogy halat eszem. Régen a nagymamámnál hekk filé volt rántva, az is finom volt.

Amit még szoktak szeretni, a nem nagy halevők, mert nincs erős halíze, az a süllő (fiatal fogas). Ezekkel érdemes próbálkozni sztem.

Legjobb: Szerintem mindenképpen ragadozó fajtát válassz: harcsa, afrikai harcsa, csuka, süllõ stb...ezeken kevesebb zsír van, ráadásul nincs bennük olyan sok szálka. Fûszersót nyugodtan használj amiben legalább egy órát állni hagyod, mielõtt sütitek.

Elkészítés:


Sok múlik az elkészítés módján



Az étel jellegétől függően fűszerezhetünk fokhagymával, édesköménnyel, kakukkfűvel, bazsalikommal, zsályával, rozmaringgal, levendulával, tárkonnyal, babérlevéllel, csomborral, majoránnával, oregánóval vagy borssal.

"A sós vízből származó halak szaga a tengervízéhez, az édesvízi halak szaga pedig a tiszta tó vizéhez hasonlítható. A mesterséges tenyészetekben, ahol az előírásoknak megfelelően tiszta vízben nevelik a halakat, nem lesz az állatoknak "büdös pocsolyaszaguk" - hangsúlyozza a dietetikus.

Néhány "kezdőknek" ajánlott halfajta

Afrikai törpeharcsa: semleges ízű, szálkamentes, halászlének, paprikásnak, és sütve is felhasználható.

Amur: a busánál szaftosabb fajta, grillezve és sütve, borssal, kevés fokhagymával fűszerezve ízletes.

BSzerencsés esetben a busa húsa akár finom is lehetne, de középszerűnek is némi jóindulattal nevezhető és mindennek tetejében még igen szálkás isusa: kicsit száraz húsú, pörköltnek, rántva, sütve is finom, erősebben fűszerezhető.



Ponty: számos étel alapanyaga lehet, hazánkban általában halászlét készítenek belőle.



Tőkehal: sózva, szárítva, fagyasztva kerül forgalomba. Mártással kiegészítve, sütve, főzve is ízletes.

Nyelvhal: filézve, körülbelül 3 mm vastag szeletekre vágva árulják. Elkészíthető firenzei mártásban (hollandi mártás parajjal), vagy portugál módon (hal alaplében és fehér borban megpárolva), de frissen sütve is kiváló.

Makréla: zsírosabb fajta, mártásba téve és roston sütve ideális.

Tonhal: szálkamentes. Saláták, krémek alkotórészeként is felhasználható, de tésztás ételek, például tonhalas spagetti kiváló alkotórésze.

jó jó, de miért2011.02.02. 18:49:35

Kedves szerző kedvet akartok szerezni a halfogyasztáshoz és kitesztek egy undorító, oxigénhiányban szenvedő, fulladozó vájling pontyot, ami a világ egyik legehetetlenebb hala, mert büdös, szálkás, zsíros és iszapízű? 10-ből 9 ember, aki ponttyal kezdi meg a halfogyasztását tuti, hogy egy életen át undorral fog közelíteni a halakhoz. És miért nem rögtön egy olyan képet raktatok ki, ahol a ponty jó zsírosan be van berántva...? Törpeharcsa, busa dettó gyengébbb minőségű, mezőgazdasági jószágtáp kategória - de a hekk is egy parasztvakítás.

A makréla, vajhal egy fokkal jobb választás, azonban a tonhaltól, pisztrángtól, az atlanti lazactól és a pangasis-tól illik "a halat halnak nevezni" (a magyar halak 90%-a gyenge minőségű, fogyasztható, de minek kategória), de ezeknél is vannak sokkal jobbak, finomabbak a megfizethető kategóriában,

íme néhány:

Tőkehal (sózott. vagy friss): en:Cod, fr: Cabillaud/Morue

Nyelvhal/Sole

Óriás laposhal/en: Halibut, fr: Flétan d’Atlantique

Arany- vörösdurbincs/Dorade

Vörös márna/en: Red mullet, fr: Rouget barbet

Feketesügér/en: Black seabass, fr: Fanfre noire

Szt. Péter hala/en: John Dory, fr: St. Pierre Doré

Kardhal/en: Swordfish, fr: Espadon

Rombuszhal/en: Turbot, fr:Turbot

stb.

És a halak egyik legízletesebbike - szemben a horrorisztikus külsejével - az Ördöghal/en: Monkfish/fr: Lotte de mer

Ha valaki tényleg finomat és különlegeset akar étkezni, akkor vegyen.

És akkor még a rákokról, kagylókról, az osztrigáról és a rákokról, homárról még nem is szólt a cikk... Ez felelőtlenség kedves szerkesztő.

Miért nem lehetett ilyen halakat ajánlani, nem megfizethetetlenek, és talán nem veszik el a magyar emberek kedvét a nagyobb mennyiségű halfogyasztástól, mivel ezek sokkal finomabbak (nem mocsárízűek) mint a magyarországi, tavi halak.



Hekkfilé, 1000 gramm, 1286 forint
Sütés előtt egyáltalán nem nézett ki valami jól, viszont érezhetően ez volt a legszárazabb hús. Ez sütés közben is meglátszódott, nem engedett vizet és viszonylag gyorsan meg is sült mind a két oldala. Abszolút egyben maradt a hal (főleg egyben maradt volna, ha lenne hozzá eszközöm, amivel még rendesen forgathattam is volna, ha szépen ki tudtam volna emelnia serpenyőből, az én mesém is tovább tartott volna), és még szemrevaló is lett sütés után. Könnyű vele dolgozni, nincsen erős halszaga, ajánlom olyanoknak is, akik kis lakásban laknak, és nehezen tudnak kiszellőztetni.„Ízre olyan mintha vízzel kevert halat ennék, egyáltalán nincs domináns és masszív hal íze. Sőt, nincs is íze a halnak, csak a bőrének ami megpirult. Aki szereti az ilyen ropogós cuccot, annak ízleni fog. Nem szálkás.”





A tilápia, 500 gramm, 999 forint
Az édesvízben élő tilapia igazi meglepetés volt, a kiolvasztott súlya több lett, mint amit a csomagon ígértek. A halszeletek vaskosak, jó tartásúak, illatuk szinte nincs. Halutálóknak jó választás lehet. Ez sem mállott, és nem esett szét.Vajban ezt oldalanként körülbelül 2 percig sütöttem, mivel jóval vastagabbak voltak, mint a lepényhalak. A végeredmény itt is tökéletesen élvezhető volt, a megsütött szelet egyben maradt, villával kicsit kevésbé volt jól vágható, de nem kellett trancsírozni. A megsült hal jó állagú, van tartása, kicsit rágni kell, de nem volt rágós. Az íze semleges, kicsit édeskés, szinte alig haljellegű.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lazacos, olívás tészta pestóval
Lazacos, olívás tészta pestóval

Egy serpenyőt forrósítsunk fel, és kevés olajon süssük meg aranybarnára a lazacot. A kifőtt tésztát keverjük össze a pestóval és forraljuk össze, majd forgassuk össze olívaolajjal...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Ruszli
Ruszli

Az alaposan átmosott apróhalat vastagon besózom, 1 hétre hűtőbe teszem (ne izgulj, a hal nem lesz túl sós). 1 hét múlva a halakat sótól hideg vízben többször kiáztatom, majd lecsor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztin
Tonhalas teszta
Avatar Krisztin Kedvelnék
Tonhalas teszta

Dolgozzuk őssze az ősszes alapanyagot.

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Rakott lazac
Rakott lazac

Kapcsold a sütöt 175 fokra Mérd ki a burgonyát, fözd meg és hagyd kihülni, hámozd meg majd szeleteld fel ½ centi vastag szeletekre. Fél tepsi nagyságú, magas oldalú tepsit ken...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk