menu

Családireceptkönyv.hu

TEJFÖLÖS CSIPERKEPAPRIKÁS GOMBÁS NOKEDLIVEL 60 perc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg Bonduelle szeletelt csiperkegomba
A GOMBAPÖRKÖLTHÖZ:
2 közepes vöröshagyma
4 evőkanál olaj
kb. 1 csapott kiskanál só
1 evőkanálnyi jóféle pirospaprika
1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
2-3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál szárított borsikafű
fél csokor petrezselyem
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
A GOMBÁS NOKEDLIHEZ:
5 dkg szárított erdei gomba (kucsmagomba, vargánya, érdes tinóru,rókagomba, vagy erdei gomba keverék)
45 dkg finomliszt (egészségesebb, ha a fele Graham-liszt)
1 kiskanál só + só a főzéshez
kb. 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 tojás
4-4,5 dl hideg víz
2 evőkanál olaj

Elkészítés:


ELKÉSZÍTÉS
Ha csak egyetlen bográcsunk van, akkor praktikus előre megfőzni a köretet.
Ehhez a szárított gombát merülőmixerrel vagy kávédarálóban porrá őröljük, azután a liszttel, a sóval és a borssal összeforgatjuk.
A tojásokat hozzáadjuk, majd a vízzel összekeverjük, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen, de nem kell túlzottan kidolgozni.
Aki szereti, finomra vágott petrezselyemmel és/vagy metélőhagymával is fűszerezheti.
A hagyományos galuskához hasonlóan kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük és az olajjal összekeverjük. Letakarva betesszük a hűtőszekrénybe.
A gombapörkölthöz való hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd egy bográcsban, az olajon, közepesen erős tűz fölött 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk.
Kissé megsózzuk (így hamarabb szétfő), 1 deci vizet ráöntünk, és lefödve, kis lángon zsírjára sütjük. Azért kell a hagymát kicsit párolnunk, hogy szétfőjön, ne maradjon darabos a gombapaprikásban.
A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, majd a zsírjára sütött hagymához adjuk.
Erős tűz fölött 5-6 percig pirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük.
A Piros Arannyal tüzesítjük, s ha a gomba nem engedett volna elég levet, 1-2 decinyi vizet ráöntünk az sose baj, ha szaftosabb, levesesebb, és a paprika sem ég meg, majd 4-5 percig főzzük.
Eredetileg más fűszer nem kell bele, de nagyon jót tesz neki, ha zúzott fokhagymával, borssal, morzsolt borsikával és apróra vágott petrezselyemmel is megbolondítjuk az ízét.
Sózni csak a végén szabad, mert a gomba nagyon összeesik, az étel könnyen elsózható!
A tejfölt a liszttel és egy kevés hideg vízzel (lehet főzőtejszín is) simára keverjük, a gombapörkölthöz öntjük, 2-3 percig főzzük.
Ha kész, a paprikást átszedjük egy tálba, lefedve melegen tartjuk.
A bográcsot kiöblítjük (ez nem kötelező), a gombás galuskát belerakjuk, kevergetve megforrósítjuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Kacsamáj zsírjában sütve
Kacsamáj zsírjában sütve

A kacsamájat 1 éjszakára tejbe áztatjuk. Másnap papírtörlővel óvatosan felitatjuk róla a nedvességet. A felkockázott hájhoz kevés ( kb 1/2 dl) vizet adunk, kis lángon - hogy ne é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Csirke tikka masala
Csirke tikka masala

1. Előző este, de legalább 1-2 órával a készítés előtt bepácoljuk a csirkét. A csirkehúst nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurthoz keverjük az olívaolajat, zúzott...

Elkészítési idő: 60 perc + 8 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Sándorné
KFC csirke házilag! Ropogós bundával és ranch mártog
KFC csirke házilag! Ropogós bundával és ranch mártog

Először elkészítjük a tempurát, ehhez csomómentesre keverjük vizet és a lisztet. A kukoricapelyhet egy mozsárban durvára zúzzuk és összekeverjük a kukoricaliszttel, sóval, cayenne...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nono
Pulykamell Dubarry-módra (Petrától)
Pulykamell Dubarry-módra (Petrától)

A húsból szeleteket vágunk, kissé kiveregetjük, megsózzuk, és lisztbe mártjuk. Kevés hevített vajban elősütjük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk