A sárgarépához
160 g sárgarépa
1 nagy csipet só
1 nagy csipet kristálycukor
víz
A zselatin oldathoz
800 ml alaplé - csirke
40 g zselatinpor
Rétegezni
330 g főtt sonka
5 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
120 g csemegeuborka
A zselatinport elkeverjük a csirke alapléből (amit vízből, só+bors, és leveskockából is összeüthetünk), majd 10 percig hagyjuk állni.
Ezután a keveréket felmelegítjük kb. 80 C-ra. Nem fontos s hőfok igazán, a lényeg hogy ne forraljuk fel, és annyira meleg legyen, hogy a zselatin szépen fel tudjon oldódni benne.
Egy kb. 23x8 cm-es gyümölcskenyér formát kifóliázunk folpackkal, és 0,5 cm vastagon beleöntjük a zselatinos alaplevet. Ezután a formát a hűtőbe tesszük, hogy szépen megkössön benne az alaplé.
Ezután a répát 0,5x0,5 cm-es darabokra kockázzuk, és enyhén sós-cukros vízben puhára főzzük kb. 10-15 perc alatt.A tojásokat is feltesszük főni. Kb. 10-15 perc alatt keményre főnek. Kihűtjük őket, és leszedjük a héjukat.
Az így kapott tojások végeit levágjuk, hogy majd a formában passzoljanak egymáshoz.
Szépen felkockázzuk a csemegeuborkát is.
Hasonlóan 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk a sonkát is.
Ekkor kivesszük a hűtőből a formát, amiben már fél centi vastagon megkötött az aszpik. Majd rárétegezzük a sonkát, uborkát, répát. Mindegyiket több rétegben. Az első réteg után rögtön a tojásokat is beletesszük, hogy kb. a forma közepére kerüljenek majd.
A maradék zselatinos alaplével feltöltjük a formát teljesen. A sarkukkal kilógó kockákat szépen elrendezzük, hogy ne lógjanak ki nagyon. Ezután hűtőbe tesszük a formát.
1-2 óra hűtés után kiborítjuk az aszpikot a formából, lehúzzuk róla a fóliát, és már szeletelhetjük is egy nagyon éles, sima pengéjű késsel.
Ezzel el is készült a húsvéti sonka aszpikban.
A leveszöldségeket tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk. (A vöröshagymának csak a legfelső burkát szedjük le, mert a héja szép színt ad a le...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: KönnyűElőző napi előkészületek: a libamellet megmossuk, leszárítjuk, megtűzdeljük fokhagymával, megszórjuk a pácfűszerekkel, megspricceljük olíva-olajjal és fóliába tekerve hagyjuk másna...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes1db tojásfehérjéhez 10 dkg porcukor teszünk és gőz felett csípősre melegítjük. (azt jelenti, hogy ha beletesszük az ujjunkat, megcsípi a meleg) Ha levesszük a gőzről hozzákeverünk...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűElkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk majd lisztes deszkán, 3-4 mm-re nyújtjuk és formákkal ki szaggatjuk. Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű