Családireceptkönyv.hu

Húsvéti sonka aszpikban


Írta:

Adag: 8 adagra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A sárgarépához
160 g sárgarépa
1 nagy csipet só
1 nagy csipet kristálycukor
víz
A zselatin oldathoz
800 ml alaplé - csirke
40 g zselatinpor
Rétegezni
330 g főtt sonka
5 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
120 g csemegeuborka

Elkészítés:


A zselatinport elkeverjük a csirke alapléből (amit vízből, só+bors, és leveskockából is összeüthetünk), majd 10 percig hagyjuk állni.

Ezután a keveréket felmelegítjük kb. 80 C-ra. Nem fontos s hőfok igazán, a lényeg hogy ne forraljuk fel, és annyira meleg legyen, hogy a zselatin szépen fel tudjon oldódni benne.

Egy kb. 23x8 cm-es gyümölcskenyér formát kifóliázunk folpackkal, és 0,5 cm vastagon beleöntjük a zselatinos alaplevet. Ezután a formát a hűtőbe tesszük, hogy szépen megkössön benne az alaplé.

Ezután a répát 0,5x0,5 cm-es darabokra kockázzuk, és enyhén sós-cukros vízben puhára főzzük kb. 10-15 perc alatt.A tojásokat is feltesszük főni. Kb. 10-15 perc alatt keményre főnek. Kihűtjük őket, és leszedjük a héjukat.

Az így kapott tojások végeit levágjuk, hogy majd a formában passzoljanak egymáshoz.

Szépen felkockázzuk a csemegeuborkát is.

Hasonlóan 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk a sonkát is.

Ekkor kivesszük a hűtőből a formát, amiben már fél centi vastagon megkötött az aszpik. Majd rárétegezzük a sonkát, uborkát, répát. Mindegyiket több rétegben. Az első réteg után rögtön a tojásokat is beletesszük, hogy kb. a forma közepére kerüljenek majd.

A maradék zselatinos alaplével feltöltjük a formát teljesen. A sarkukkal kilógó kockákat szépen elrendezzük, hogy ne lógjanak ki nagyon. Ezután hűtőbe tesszük a formát.

1-2 óra hűtés után kiborítjuk az aszpikot a formából, lehúzzuk róla a fóliát, és már szeletelhetjük is egy nagyon éles, sima pengéjű késsel.

Ezzel el is készült a húsvéti sonka aszpikban.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Judit
Ludaskása Márton napra
Ludaskása Márton napra

A leveszöldségeket tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk. (A vöröshagymának csak a legfelső burkát szedjük le, mert a héja szép színt ad a le...

Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Libamell birsalma-répa mártással
Libamell birsalma-répa mártással

Előző napi előkészületek: a libamellet megmossuk, leszárítjuk, megtűzdeljük fokhagymával, megszórjuk a pácfűszerekkel, megspricceljük olíva-olajjal és fóliába tekerve hagyjuk másna...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Írta: Erika
Habcsók
Habcsók

1db tojásfehérjéhez 10 dkg porcukor teszünk és gőz felett csípősre melegítjük. (azt jelenti, hogy ha beletesszük az ujjunkat, megcsípi a meleg) Ha levesszük a gőzről hozzákeverünk...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Gyors, puha mézeskalács
Gyors, puha mézeskalács

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk majd lisztes deszkán, 3-4 mm-re nyújtjuk és formákkal ki szaggatjuk. Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk