2 L víz
1 közepes fej vöröshagyma
150 g sárgarépa
60 g zellergumó (nyers)
60 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
5 szem feketebors (egész)
só
Mérjük ki a hozzávalókat.
Hámozzuk meg, mossuk le a zöldségeket, és nagyjából egyforma darabokra vágjuk fel - a vöröshagymát elég félbevágni.
Most mérjük ki a lábasba a receptben szereplő vízmennyiséget, és forraljuk fel. Ha felforrt a víz, tegyük bele a zöldségeket, a fűszereket, és a sót is. Közepes hőfokon - gyöngyözve - addig forraljuk a vizet fedő alatt, míg a zöldségek jó át nem főnek, meg nem puhulnak.
A lefőzött zöldségalaplevet egy szűrőn keresztül szűrjük kancsóba, és máris megkaptuk a gyönyörű zöldségalaplevet.
Befőttes üvegben, vagy vákuumzacskóban tároljuk, fagyasztóban bármeddig eláll. A megfőtt zöldségeket akár köretként is tálalhatjuk valamilyen ételhez.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük szitán vagy tésztaszűrőn. Az élesztőt a csipet cukorral langyos vízben felfuttatjuk. Ha a burgonya langyosra hűl...
Elkészítési idő: 30-35 percig Nehézség: KönnyűA palacsinta hozzávalóit simára keverjük, 12 palacsintát sütünk belőle. Jó előre is megsüthetjük, mélyhűtőben, alufóliába csomagolva hetekig eláll. A töltelék hozzávalóit össze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csiperkék tönkjét kitörjük, a kalapok mindkét oldalát a vajon 4-4 perc alatt, közepes lángon elősütjük. Egy tűzálló tálba ültetjük a nyílásokkal felfelé. A tönköket apróra vágjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMa ebédre lazacot készítettem zellerhasábokkal
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű