2 L víz
1 közepes fej vöröshagyma
150 g sárgarépa
60 g zellergumó (nyers)
60 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
5 szem feketebors (egész)
só
Mérjük ki a hozzávalókat.
Hámozzuk meg, mossuk le a zöldségeket, és nagyjából egyforma darabokra vágjuk fel - a vöröshagymát elég félbevágni.
Most mérjük ki a lábasba a receptben szereplő vízmennyiséget, és forraljuk fel. Ha felforrt a víz, tegyük bele a zöldségeket, a fűszereket, és a sót is. Közepes hőfokon - gyöngyözve - addig forraljuk a vizet fedő alatt, míg a zöldségek jó át nem főnek, meg nem puhulnak.
A lefőzött zöldségalaplevet egy szűrőn keresztül szűrjük kancsóba, és máris megkaptuk a gyönyörű zöldségalaplevet.
Befőttes üvegben, vagy vákuumzacskóban tároljuk, fagyasztóban bármeddig eláll. A megfőtt zöldségeket akár köretként is tálalhatjuk valamilyen ételhez.
A tejet 1 zacskó vaníliás cukorral felforraljuk. A zsemlék tetejét levágjuk és a belsejét kivájjuk. A túrót áttörjük a zsemlék belsejével. Összekeverjük a másik zacskó vaníliás c...
Elkészítési idő:A 3 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt kevés cukorral. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a margarint (nem kell megolvasztani), pici só...
Elkészítési idő:70-80dk lisztet bele teszek egy tálba, rakok bele egy pici sót, 1egész élesztőt felfuttatok pici cukkorral, én tejbe szoktam, van aki vízbe, el keverem a liszttel az élesztőt, tesz...
Elkészítési idő:A vajat közepes fokozaton lazítsuk fel. A porcukrot lassan adagoljuk hozzá, lassú fokozaton keverjük. Annyi cukor kell hozzá, hogy kemény, masszív állagot kapjunk. Keverjük hozzá...
Elkészítési idő: