1 db füstölt csülök
200 g szárazbab
200 g kolász (debreceni vagy szárazkolbász)
200 g répa (kb. 3-4 db)
150 g fehérrépa (kb. 2-3 db)
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 tk. pirospaprika
1 csokor petrezselyem
3 dl tejföl
2 púpozott evőkanál liszt
A csipetkéhez
10 dkg liszt
1 db tojás
Kb. 1/5 tk. só
Legeslegelső lépésben - még előző nap - áztasd be a babot.
2. Második lépésben - még mindig előre dolgozva - tedd fel a csülköt főni. Épphogy gyöngyöző vízben, lassú tűzön főzd. Erre számolj 2-3 órát.
3. Vedd ki a csülköt a főzőlevéből és tedd félre.
4. Szedd le a csülök főzőlevéről a zsírt, erre még szükség lesz.
5. A csülök főzőlevében tedd fel a babot főni. Fél órát főzd magában, közben elő tudod készíteni a többi hozzávalót.
6. Tisztítsd meg és vágd karikákra a hagymát és a fehérrépát, szabadítsd meg zsírjától és kockázd fel a csülökhúst, karikázd fel a kolbászt és vágd apróra a hagymát.
7. A csülök zsírjának egy részén pirítsd kb. 5 percig a hagymát, a répát és a fehérrépát. Utána adj hozzá egy gerezd szétnyomott vagy lereszelt fokhagymát. Ezzel már csak egy percet pirítsd.
8. Az előpirított zöldségeket add a babhoz. Főzd tovább lassú tűzön, amíg a bab teljesen meg nem puhul. Ez még kb. 60-70 perc. Közben folyamatosan pótold az elfőtt levét - ez akár 1-1,5 liter is lehet.
9. Közben előkészítheted a rántást. Ehhez 5 evőkanál zsíron (ami a csülökről lejött, illetve pótold ki ha szükséges) piríts világos színűre 2 púpozott evőkanál lisztet.
10. Adj hozzá 3 teáskanál pirospaprikát és 1 csokor aprított petrezselymet. Ezeket futtasd meg a tűzön pár másodperc alatt (ne tovább, mert a paprika megéghet).
11. Engedd fel egy kevés hideg vízzel, és keverd el egyneműre.
12. Add a lisztes rántáshoz a 3 dl tejfölt, és keverd ki jól vele, amíg szintén egynemű nem lesz.
13. Készítsd el a csipetke tésztáját, és "csipkedd" is ki - magyarul tépkedd apró darabokra. Ennek részletes leírását képekkel a linkre kattintva, a csipetke receptben találod.
14. Amikor a bab puhára főtt, 2-3 evőkanálnyit adj a főzővizéből a tejfölös rántáshoz. Keverd el.
15. Öntsd vissza a rántást a babra, keverd jól el, forrald be és főzd 2-3 percig, amíg a liszt meg nem fő.
16. Add hozzá a kockára vágott csülköt és a kolbászkarikákat. Forrald fel.
17. Most tedd bele a Jókai bableves utolsó hozzávalóját, a csipetke tésztát. Keverd meg, és főzd 2-3 percig, amíg a tészta megfő.
18. Kóstold meg, és csak szükség esetén sózd a Jókai bablevest. A csülök és a kolbász is elég sós hozzávalók, általában nincs szükség több sóra. Szükség esetén - és ízlés szerint - engedd még fel vízzel.
19. A Jókai bableves elkészült. Tálald azonnal friss kenyérrel. A hűtőben több napig is eltartható.
Curatati cartofii de coaja si feliati-i in rondele cu o grosime de 1 cm. Puneti-i la fiert in apa sarata doar pana se inmoaie un pic ( cca 5 min din momentul in care apa a incepu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát apróra a húst,szalonnát,sonkát,csemegeuborkát vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát kipirítjuk,hozzáadjuk a hagymát és megdinszteljük. Rátesszük a húst,sózzuk,borsozzuk és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPörköltet készítek a darált húsból. Megtisztítom, feldarabolom a hagymákat, és 2 evőkanál olajon megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst, a felkarikázott paprikát, a felszeletelt pa...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet, a tojásokat és az olajat három részre osztjuk. Az egyikhez a paradicsompürét, a másikhoz a parajpürét adjuk, a harmadikat pedig fehéren hagyjuk. Sóval ízesítve gyúrt tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű