1 kg tök
1 fej hagyma
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 evőkanál zöld kapor
so, bors, keves piros paprika
1/5 dl tejföl
citromlé
kevés cukor (izles szerint)
A tököt meghamozzuk, es kockakra vagjuk...lehet reszelni is
A hagymat aprora vagjuk
Az olajon a hagymat üvegesre paroljuk,lehuzzuk a tűzről, es beleszorjuk a paprikat, hogy ne égjen meg
Hozza adjuk a kockakra vagott tököt,sozzuk,borsozzuk, a kaprot is hozza adjuk ,es saját levébe pároljuk
Ha szükséges, keves vizzel potolhatjuk
Közben elkészitjük a tejfölös eresztéket
A tejfölt csomomentesre keverjük a liszttel, es kevés vizzel
Amikor a tök megpuhult, hozza csurgatjuk lassan az eresztéket,állando kavarás mellett
Pár percig még főzzük, lassu tűzön, hogy besűrűsödjön, és krémes legyen
Izlés szerint,citromlével, és cukorral izesitjük...
Az igazi tök fogyasztásának élvezetéről elsőként Hieronymus Bock számol be 1546-ban. Mint írja, az "indián alma" húsa az almáéhoz és a répáéhoz hasonlóan megfőzhető, és lehántott magja ugyanúgy használható, mint a mandula, sőt, még a tökmag húgyhólyagra gyakorolt gyógyhatására is felhívja a figyelmet.
A tököt a spanyolok hozták Európába az 1500-as években. Sokan nem tudják, de a tök is megbarnul fény hatására. Az öreg, kemény tökből régi magyar hagyományként töklámpás készíthető.
Megpirítom a hagymát,majd rakok bele szeletelve paprikát és paradicsomot. Belerakom a cukkinit és fél ek. sót. Mikor a cukkini már majdnem megpuhult, teszek bele fél ek. ecetet,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűHagymát és a füstölt szalonnát kockára vágjunk és olajon elkezdjük pirítani.Hozzáadjuk a lencsét,kevergetve pirítjuk,beletesszük a babérlevelet.Majd felöntjük kicsivel több vízzel,...
Elkészítési idő: kb 1 óra Nehézség: KönnyűA lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet! Felrakjuk a vizet, beleteszünk...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes