0, 5 kg lencse
1 kis fej hagyma
2 cikk fokhagyma
so, feher bors, keves vegeta
1 evokanal suritett paradicsom (elhagyhato)
Rántáshoz:
3 evokanal olaj
1 evőkanál liszt
pirospaprika fuszer
A lencset jol atmossuk es, a kockara vagott hagymaval,fokhagymaval,soval,borssal,vegetaval foni tesszuk,annyi vizzel,hogy jol ellepje,ha a vizet elfotte,de meg nem puha,akkor potoljuk
Amikor puhara fott,elkeszitjuk a rantast
Az olajon halvanyra piritjuk a lisztet,levesszuk a tuzrol,es bele tesszuk a piros paprikat,es jol elkeverjuk
Felontjuk keves hideg vizzel es csomomentesre keverjuk es hozzaadjuk a lencsehez allando keveres mellett
Ha tul suru,akkor vizzel potoljuk....attol fugg,hogy milyen surusegu fozeleket akarunk kesziteni
Utana beletesszuk a suritett paradicsomot es meg nehany percig fozzuk
Lehet ecettel is,citrommal is savanyitani...ki.hogy szereti
Baberlevelet is lehet hozza fozni...
A lencse eredete
Őshazája a Földközi-tenger vidéke. Eredete a mai Afganisztán területéig vezethető vissza, ahonnan
eljutott Mezopotámiába, illetve Egyiptomba. Ezeken a területeken kezdtek el foglalkozni a termesztésével. Ősrégi táplálékunk, amelyet sok bronzkori és vaskori maglelete is bizonyít...
A hagymát kockára vágom, kevés olajban megpárolom, megszórom paprikával, rárakom a borsót (levével együtt), megszórom a fűszerekkel és összefőzöm. A lisztből és tejfölből habarást...
Elkészítési idő: 1/2 óraA mártáshoz kézi habverővel simára keverjük egy kisebb tálban a tejfölt, a tejszínt, a mustárt meg az étkezési keményítőt, és a kezünk ügyébe készítjük. Mérsékelt tűzön megolvaszt...
Elkészítési idő:A borsót megpároljuk 5 dkg margarinon, majd megszórjuk 2 ek liszttel Felöntjük a tejjel és 8 percig főzzük. Sóval, borssal és petrezselyemmel ízesítjük
Elkészítési idő: 12 percÉtolajat hevítünk egy lábasban. Mikor forró, ráöntjük a friss, vagy mirelit zöldborsót és kicsit pirítsuk meg, forgassuk át a forró olajon. Ez csak pár tíz másodperc.Ezután öntsük...
Elkészítési idő: