Diós piskóta 1 db 23 cm átmérőjű tortaformához
8 db tojás kettéválasztva
160 g nádcukor
130 g liszt
30 g finomra darált dió
Csipet fahéj
1 db narancs reszelt héja
Csokikrém
300 g nádcukor
7 db egész tojás
400 g vaj
160 g kakaópor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
Ganache:
500 g étcsokoládé (60 % kakaótartalommal)
500 ml állati tejszín 30 % zsírtartalommal
A tojás sárgáját keverjük habosra a reszelt narancshéjjal
A tojás fehérjét a nádcukorral verjük nem túl kemény habbá, majd keverjük bele a tojás fehérjét. Végül óvatosan forgassuk bele az összekevert lisztet, diót, fahéjat. A masszát töltsük a tortaformába és 160 C-fokos előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre. Kisütés után rögtön fordítsuk, sütőpapírral borított forró tepsire.
Csokikrém:
A vajat habosítsuk ki a vaníliával, és keverjük bele a kakaópórt. A tojásokat a cukorral melegítsük csípősre, maximum 85 C-fokra. Ezt úgy szoktam megoldani házilag, hogy lábosban felteszem a gázra és kézi habverővel folyamatosan keverem, addig, míg csípősen forrónak nem érzem, amikor beledugom az ujjam, (ha tovább melegítem rántotta lesz belőle). Ezután kihűlésig kemény habbá kell verni. Végül kézi habverővel simára keverni a kihabosított vajjal és a kakaóporral. Ez a mennyiség kb. egy 23 cm átmérőjű, és 8 cm magas tortára elegendő
A kihűlt dióspiskótát háromfelé vágjuk, és minden lapot kenjünk meg narancslekvárral, majd töltsük össze a csokoládékrémmel. Két órára tegyük hűtőbe, majd húzzuk át ganache-al.
Ganache:
A tejszínt csípősre melegítjük, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládét. Kicsit várunk vele hogy a csoki átvegye a hőt, majd simára keverjük a tejszínnel.
Végül igényes díszekkel, ízlés szerint díszítsük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és egy egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A répákat meghámozzuk, finomra r...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1., Elsőként a citromkrémet készítjük el, mert annak hűlnie kell. A citromlevet a cukorral elkeverjük, gőz fölött egyesével beletesszük a tojásokat folyamatos keverés mellett, 75C...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: NehézA piskótához 27cm-es tortaformára van szükség. A lisztet elkeverjük a sütőporral és átszitáljuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét, a cukor felével kemény habbá verjük. A s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkeszitem a piskota lapokat : Feher lap : 2 tojas,10 dkg.cukor,10 dkg.liszt,4 ek.viz,fel tasak sutopor Kakaos lap : 2 tojas,10 dkg.cukor,4 ek.viz,8 dkg.liszt,2 dkg.kakao,fel s...
Elkészítési idő: 2 ora Nehézség: Nehéz