40 dkg liszt,
1 db tojás,
1 csipet só,
50 ml olaj,
2 evőkanál kakaópor,
tej, szénsavas ásványvíz (szóda) fele-fele mennyiségben a tejjel. Nekem 400-400 ml volt felesben. (20-22 db palacsinta lesz ebből a mennyiségből)
A tejberizshez: (Ez a mennyiségű tejberizs kb 6-7 palacsinta megtöltésére elég)
8 dl tej,
12 dkg rizs,
8 dkg cukor
És egy kevés gyümölcs, amit találunk, vagy van a boltban, zöldségesben
A hozzávalókat csomómentesre kikeverjük, arra figyeljünk, a liszthet szitáljuk hozzá a kakaóport, és keverjük össze. Majd a tejet és szódát fokozatosan adjuk hozzá, közben keverve, mert liszt és liszt más, és nem egyforma vastagan szeretjük a palacsintát sem. De fele-fele arányban hígítsuk, se túl sűrű se túl folyós ne legyen.
Majd egy serpenyőben kisültjük őket.
Közben elkészítjük a tejberizst is, vagy akár előtte, mert ennek hűlni kell. A tejet felforraljuk. Ha forr, hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett rizst, majd néha megkeverve felforraljuk újra. Ha forr, fedő alatt kislángon főzzük tovább, pici rést hagyjunk a fedő és az edény közt, különben kifut.
kb 30 percig főzzük, és a 25. perc tájékán hozzákeverjük a cukrot is.
Ha letelt a 30 perc levesszük a tűzről, fedőt rajtahagyjuk, még 20 percig kb. Majd hagyjuk kihűlni.
(Szerintem ez a legfinomabb tejberizs, ahogy nagyanyáink készítették. Aki tejberizsként enné, tálkában, ha úgy érzi sűrű, akkor egy kevés tejjel hígíthatja. (de most a sushinak nem kell)
A gyümölcsöt, amit bele szánunk, csak vágjuk fel vékony csíkokra.
Én egy bambusz alátétre tettem a palacsintám.
Szóval a kihűlt tejberizst rátesszük a palacsinta egyik felére,
a felső végét levágjuk.
(Vizes kézzel a legegyszerűbb rásimítani. Majd egy vonalban beletesszük a gyümölcsöt, és szorosan feltekerjük.
Hűtőbe tesszük 1 órát, mielőtt felvágnánk.
Mikor felvágjuk érdemes a kést minden szelet után egy papírtörlőbe letörölni.
Csaltam egy kicsit, mert a narancsnak annyira semmilyen színe nem volt, hogy a tetejére bogyós gyümölcsszószt csepegtettem, ettől olyan szép piros, és ízben brutális, mit adott a narancsosnak, legközelebb is így készítem, ugyanakkor én szeretem a savanykást az édessel, nagyon finom.
A lisztet a sütőporral elvegyítjük. A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a cukrot, valamint a tejet és az olajat is. Végül az egészet elkeverjük. A muffinformákat kivajazzuk...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Könnyűa darált kekszet a kávéval vagy kakaóval, a 3 kanál cukorral, összedolgozzuk (mint a keksztekercshez) A pudinghoz való 3 dl. tejből 1 dl. elveszünk, ebbe beletördeljük a lapzselati...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet felforralom és habverő segítségével belekeverem a grízt és a cukrot. 5-10 percig főzöm, közben folyamatosan kevergetem, képlékeny állagot kell kapni, vagyis se túl szilárd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyúródeszkára szitáld a lisztet egy halomba, kanalazd a közepébe a cukrot és a vanilincukrot, majd szórd meg a reszelt citromhéjjal. Az oldalára szórd a kisebb darabokra vágo...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű