.
Mézes fokhagyma
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi antibiotikum.
mezes-fokhagyma-2a.jpg
Megpucolsz egy egész fej fokhagymát, gerezdjeire szeded, kicsit megroppantod a gerezdeket, majd beleteszed egy kis zárható fedelű üvegbe, és felöntöd jó minőségű (lehetőleg bio) hársmézzel vagy kakukkfűmézzel, hogy ellepje.
Majd lezárod - nem kötelező érlelni -, és esténként bekaphatsz belőle 1-2 gerezdet mézzel együtt, természetesen el kell rágni!
Bizarr, de én nagyon szeretem - csemegének is.
Nagyon jó a magas vérnyomásra, érelmeszesedés ellen, meghűlés, nátha, torokgyulladás és influenza esetén, jó immunerősítő és erős gyulladásgátló, antibiotikus hatással is bí
Mézes fokhagyma-tea megfázásra
És íme itt egy spanyol népgyógyászati változata is a mézes fokhagymának:
Forraljunk fel három csészényi tisztított vizet és hat gerezd fokhagymát,
majd a tűzről levéve, ha már 60°C alá hűlt, adjunk hozzá fél csészényi frissen facsart citromlevet
és fél csészényi mézet.
Naponta háromszor fogyasszunk belőle fél csészényit.
Az igazi zalai prószát tepsiben sütik, de én a másik serpenyős változatot szoktam, mert ezt szeretjük. Nem rakok hozzá semmi fűszert, csak a felsoroltakat, mert az eredeti rece...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat habosra keverjük, majd serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Tölthetjük sonkával, sajttal, párolt gombával, stb. Zöldségekkel fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA húst ledarálom,a pirospaprikát belekeverem, és 1 dl vízben a fűszereket feloldom, majd ezt is a húshoz dolgozom. Addig gyúrom még egy állagúvá, válik. Beleteszem a sonkaprésbe,...
Elkészítési idő: 4-5 Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk. Addig a többi hozzávalót előkészítjük egy nagy tálba. Ha kész az élesztő bele borítjuk és összegyúrjuk. A tésztát kb 50 percig kelesztjük, utána 9 kis cip...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: Közepes