30 dkg lencse
2 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 kiskanál zsír
3-5 dkg szalonna
1 szál házi kolbász (lehet virsli is)
babérlevél
tárkony, kakukkfű (ezek el is hagyhatók)
1 teáskanál szárított zöldség ( ez is elhagyható)
só, pirosparika
a habaráshoz:
1 teáskanál liszt, 1 evőkanál tejföl
végül 1 kiskanál mustár
A hagymát, sárgarépát, szalonnát, kolbászt felszelem. A zsírra rádobom a szalonnát, amikor már töpörtyűs, jöhet a hagyma.majd a répa. Alapos átpirítás után következik a lencse.(Természetesen az áztatóvíz után még átmosom, úgy kerül a levesbe.)
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Most jöhet a babérlevél, a tárkony, a kakukkfű, a házi szárított zöldség és a só. Lefedem és 15 perc főzés után máris beleereszetem a habarást. Most beledobom a kolbászkarikákat és egy kevés pirosparikát is szórok bele Még pár perc és kész is a magyaros lencselevesem. A mustárt csakis az elkészült levesbe keverem bele.
A legfontosabb, hogy január elsején ez legyen családom első étele. Hiszen a népi babonák szerint így lehet szerencsés a 2017-os esztendő.
Egész délután bármennyi saláta. (fejes saláta, uborka saláta, cékla saláta, retek saláta stb.)
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA méréshez használt bögre mérete 2,5 dl. A tojásokat az olajjal és a cukorral habosra keverjük. Ezután a többi hozzávalókat is hozzáadjuk, majd a masszát egy 20 × 30 cm-es, sütőpap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meggyet megmossuk, kimagozzuk. Egy mélyebb tálba mérünk minden hozzávalót, belekeverjük a meggyet és összeturmixoljuk. Ha szeretnénk, hogy még krémesebb legyen, akkor a kókus...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű