90 g olvasztott vaj
fél citrom héja, fél narancs héja, 140 g cukor, 7 t.sárga, 4 egész tojás,
140 g liszt
Krém:
230 ml tej, 80 g vaj, 50 g keményítő, 170 g krisztálycukor, 1 vaníliarúd belseje, fél citromhéj, fél narancshéj, 300 g felvert tejszín, kevés rum,
3 lapzselatin
Gőz felett csípősre kavarjuk, majd géppel kihűlésig kihabosítjuk, hozzáadjuk a langyosrahűlt vajat, majd a lisztet.
23 cm-es tortakarikában 160 fokon 40 percig sütjük.
A felfőzött krémhez hozzáadjuk a tejszínhabot, hozzácsurgatjuk a felolv.zselatint, rétegenként idénygyümölcsökkel, esetleg rumba áztatott mazsolával megszórjuk
tetejére habrózsákat, arra szépszem gyümölcs-szeleteket teszünk.
Egy éjszakára behűtjük.
A lisztet elkeverjük a sóval, a cukrokkal, a tojások sárgájával és a tejszínnel, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Amikor a tésztát összegyúrtuk, ketté vesszük, aztán egyiket a másik...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tortaformát kivajazzuk és megszórjuk darált mákkal. Ebbe tesszük a piskótát 160 fokon 80-90 percig sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGőz fölött összekeverem, s mehet a sütire. De ne tedd hűtőbe, amíg nem szilárdul meg. Van aki pici rumaromát is tesz bele, s van aki olajat tesz a ráma helyett, h fényesebb legye...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA héjában megfőtt burgonyából vágjunk le egy szeletnyit, hosszanti irányban. Kanállal óvatosan kaparjuk ki a belsejét úgy, hogy maradjon egy kb. fél cm-es kérge a burgonyának....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű