menu

Családireceptkönyv.hu

rozsos kenyér Martha Stuwarttól


Írta:

Elk. idő: 3-4 óra
Adag: 2 főre 3 nap
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1/2 csésze 45 fokos víz
2 tasak instant élesztő
2 tk méz
1 és 3/4 bögre 45 fokos víz
3 ek méz
4 ek vaj
2 ek kömény egész
4,5 tk só
2,5 bögre rozsliszt világos
4 bögre búzafinomliszt

Elkészítés:


A 1/2 csésze vízet a 2 csomag élesztőporral és a 2 tk mézzel összekeverem és megvárom míg az élesztő aktivizálódik.
A dagasztó tartályába addíg beleteszem a többi vizet, mézet, vajat, sót és hozzá teszem az aktivizálódott élesztőt, majd keverek rajta egy két fordulatot. A legvégén hozzáadom a liszteket és elkezdem dagasztani, először lassan majd fokozatosan erősebben. Mikor majdnem kész a dagasztás hozzá adom a köménymagot és azzal is dagasztom egy kis ideig.
Ha kész megformázom és olajozott edényben kelesztem 1 órán keresztül, ez idő alatt gyönyörűen meg kell kelnie. Utána 2 egyenlő részre osztom és kenyér formát készítek belőle és olajozott formába teszem őket. A tetejüket megkenek tojásos vízzel és megszorom szezám maggal és szotyolával. Ismét langyos helyen 1 órán át kelesztem. Sütés: felmelegítem a sütőt 230 fokra és mikor beteszem a kenyereket sülni visszaveszem a hőfkot 205 fokra és 45 perc alatt megsütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kenyér formázás: a tésztát a közepétől kezdve kézzel kilapítgatom, majd kenyér formára hajtogatom.
Vizes tojás: a tojáshoz parányi vizet adok éppencsak a fehérje egy kicsit oldódjon.
Lisztek: a rozsliszt adott, azt nem változtatjuk. A búzafinomlisztet lehet variálni pl: 2 bögre búzafinomliszt+1 bögre durumliszt+1 bögre kenyérliszt /BL80-s/, de lehet más fajta keverék is.

rozsos kenyér Martha Stuwarttól

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
Bagel
Bagel

1 Tegyük egy nagy tálba a tojást, a nádcukrot, az élesztőt és a víz 1/3-ad részét. Ezeket csomómentesen keverjük el, majd tegyük bele az olajat és a vajat. 2 Majd a lisztet és a...

Elkészítési idő: 115 perc
Nehézség: Közepes
share
Írta: Receptek
foszlós zabos zsemle-muffin, az vagy amit...
foszlós zabos zsemle-muffin, az vagy amit...

A sütőt előmelegítetjük. Egy nagyobb üvegtálban alaposan elkeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a sót, az élesztőt és a cukrot. Kisebb mélyedést készítünk a közepébe, ide öntjük a viz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
278. Császárzsemle 1.
278. Császárzsemle 1.

A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva a többi hozzávalóval együtt dagasztani, közepesen kemény tészta. Azt figyelembe kell venni, hogy a hideg vaj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Köleskenyér,mindenmentes
Köleskenyér,mindenmentes

A kölest előző este beáztatjuk, éjszakára a hűtőbe tesszük. A chia magot beáztatjuk 125ml vízbe, hamarosan gél állagú lesz. A kölesről leöntjük az áztató vizet, majd egy aprítógép...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk