Családireceptkönyv.hu

rozsos kenyér Martha Stuwarttól


Írta:

Elk. idő: 3-4 óra
Adag: 2 főre 3 nap
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1/2 csésze 45 fokos víz
2 tasak instant élesztő
2 tk méz
1 és 3/4 bögre 45 fokos víz
3 ek méz
4 ek vaj
2 ek kömény egész
4,5 tk só
2,5 bögre rozsliszt világos
4 bögre búzafinomliszt

Elkészítés:


A 1/2 csésze vízet a 2 csomag élesztőporral és a 2 tk mézzel összekeverem és megvárom míg az élesztő aktivizálódik.
A dagasztó tartályába addíg beleteszem a többi vizet, mézet, vajat, sót és hozzá teszem az aktivizálódott élesztőt, majd keverek rajta egy két fordulatot. A legvégén hozzáadom a liszteket és elkezdem dagasztani, először lassan majd fokozatosan erősebben. Mikor majdnem kész a dagasztás hozzá adom a köménymagot és azzal is dagasztom egy kis ideig.
Ha kész megformázom és olajozott edényben kelesztem 1 órán keresztül, ez idő alatt gyönyörűen meg kell kelnie. Utána 2 egyenlő részre osztom és kenyér formát készítek belőle és olajozott formába teszem őket. A tetejüket megkenek tojásos vízzel és megszorom szezám maggal és szotyolával. Ismét langyos helyen 1 órán át kelesztem. Sütés: felmelegítem a sütőt 230 fokra és mikor beteszem a kenyereket sülni visszaveszem a hőfkot 205 fokra és 45 perc alatt megsütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kenyér formázás: a tésztát a közepétől kezdve kézzel kilapítgatom, majd kenyér formára hajtogatom.
Vizes tojás: a tojáshoz parányi vizet adok éppencsak a fehérje egy kicsit oldódjon.
Lisztek: a rozsliszt adott, azt nem változtatjuk. A búzafinomlisztet lehet variálni pl: 2 bögre búzafinomliszt+1 bögre durumliszt+1 bögre kenyérliszt /BL80-s/, de lehet más fajta keverék is.

rozsos kenyér Martha Stuwarttól

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Házi fehér kenyér Max
Házi fehér kenyér Max

A tálba öntöm a 1,5 dl langyos vizet majd lisztet rászitálom és a tetejére a 2 tk só + elő tészta 10-12 perc dagasztás géppel picit átgyúrom lisztezem a tálat beleteszem a tésztá...

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sárgarépás kréker
Sárgarépás kréker

Legelőször a lenmagot megőröljük kávé darálón, és kicsit több vizet öntünk rá, mint amennyi ellepi. Jól elkeverjük, nyúlós, összeálló masszát kell kapjunk. Lehet használni a hagyom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bagett-Laki Évi
Bagett-Laki Évi

Langyos cukros tejben felfuttatni az élesztőt, majd hozzákeverni a sós, olajos lisztkeverékhez. ½ órát kelni hagyni, majd átgyúrni és cipókat vagy kifliket formálni, pihenni hagyn...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk