Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 12
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához
50 g porcukor
500 g búzaliszt (BL55)
50 g vaj
40 g élesztő (friss)
6 g só
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
240 ml 2,8%-os tej
2 db citrom héja
A szóráshoz, kenéshez
220 g dió (darált)
180 g kristálycukor
citrom reszelt héja
400 g vaj
A tálaláshoz
vaníliasodó

Elkészítés:


Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
(50 g porcukor, 500 g búzaliszt (BL55), 50 g vaj, 40 g élesztő (friss), 6 g só, 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 240 ml 2,8%-os tej, 2 db citrom héja)
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
220 g dió (darált), 180 g kristálycukor, citrom reszelt héja. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal. Nem kell az összes vajat rálocsolni, csak annyi kell, hogy szépen befedje a tésztákat. Majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig elkészíthetjük a vaníliasodót.
(400 g vaj) A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
vaníliasodó

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Krumpligombóc
Krumpligombóc

1. A krumplit héjában megfőzzük (a főzővizébe tegyünk egy kávéskanálnyi sót, ettől ízesebb lesz, és a héja sem reped fel olyan könnyen), megtisztítjuk, és ha langyosra hűlt, krumpl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Brokkolirizs
Brokkolirizs

A brokkolit rózsáira szedjük, csak kevés szárat hagyunk rajta. Késes aprítóban nem túl picire (olyan kisebb zöldborsónyi) darabokra aprítjuk. A zöldfűszereket apróra vágjuk. A br...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ági
Sült édesburgonya
Sült édesburgonya

Meghámozzuk és felkarikázzuk a burgonyát, 1 cm vastagra A mézet, az olajat, és a fahéjat összekeverjük, egyenletesen megkenjük vele a burgonya karikákat.. Előmelegített sütőben,...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Ági
Zsemlegombóc
Zsemlegombóc

A zsemléket kis kockákra, a hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A zsemlekockákat zsíron tepsiben, a hagymát pedig olajon vagy zsíron megpirítjuk, majd összekeverjük őket a pe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk