menu

Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Adag: 12
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához
50 g porcukor
500 g búzaliszt (BL55)
50 g vaj
40 g élesztő (friss)
6 g só
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
240 ml 2,8%-os tej
2 db citrom héja
A szóráshoz, kenéshez
220 g dió (darált)
180 g kristálycukor
citrom reszelt héja
400 g vaj
A tálaláshoz
vaníliasodó

Elkészítés:


Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
(50 g porcukor, 500 g búzaliszt (BL55), 50 g vaj, 40 g élesztő (friss), 6 g só, 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 240 ml 2,8%-os tej, 2 db citrom héja)
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
220 g dió (darált), 180 g kristálycukor, citrom reszelt héja. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal. Nem kell az összes vajat rálocsolni, csak annyi kell, hogy szépen befedje a tésztákat. Majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig elkészíthetjük a vaníliasodót.
(400 g vaj) A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
vaníliasodó

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Brigi
Kamu-krumplipüré
Kamu-krumplipüré

Egy nagy fej karfiolt főzz puhára, majd egy krumplinyomóval, nyomkodd szét egy szűrőben, hogy kiszedd belőle a felesleges vizet. Jöhet az ízesítés! Dobd bele a túrót, majd a fűs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Kölestabbouleh
Kölestabbouleh

1. Mossuk meg a kölest és kb. 1,5x mennyiségű, vagy kevesebb sós vízzel főzzük addig, amíg megpuhul (kb. 15 perc). 2. Amíg hűl, vágjuk össze a többi hozzávalót. 3. Ha nagyjából k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütőben sült vajas – fűszeres burgonya
Sütőben sült vajas – fűszeres burgonya

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, majd hosszában kettévágjuk, mindegyiket bevagdossuk vigyázva arra, hogy ne vágjuk át. Mennyiségtől függően egy jénait, vagy egy gáztepsit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Céklás -meggy chutney.
Céklás -meggy chutney.

Picit megpirítom a hagymát, hozzá pirítom a cukrot, mellé a mézet. Bele teszem az összes hozzávalót, és kemény lekvársűrűségűre főzöm. Ilyenkor már nincs meggy,ezért befőttet...

Elkészítési idő: fél óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk