A tésztához
50 g porcukor
500 g búzaliszt (BL55)
50 g vaj
40 g élesztő (friss)
6 g só
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
240 ml 2,8%-os tej
2 db citrom héja
A szóráshoz, kenéshez
220 g dió (darált)
180 g kristálycukor
citrom reszelt héja
400 g vaj
A tálaláshoz
vaníliasodó
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
(50 g porcukor, 500 g búzaliszt (BL55), 50 g vaj, 40 g élesztő (friss), 6 g só, 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 240 ml 2,8%-os tej, 2 db citrom héja)
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
220 g dió (darált), 180 g kristálycukor, citrom reszelt héja. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal. Nem kell az összes vajat rálocsolni, csak annyi kell, hogy szépen befedje a tésztákat. Majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig elkészíthetjük a vaníliasodót.
(400 g vaj) A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
vaníliasodó
A tojást és a vizet összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót is. Akkor jó a tészta, ha a villáról kicsit lefolyik. Forrásban lévő, sós vízben nokedliszaggatóval kiszaggatjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt rózsáira szedem, megmosom, és aprítógépben kb. rizsszem nagyságúra aprítom. A vöröshagymákat apróra vágom, a póréhagymát karikákra, és megdinsztelem őket a zsíron. Hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rizst annyiszor mossuk hideg vízbe jó alaposan még a víz már nem lesz fehéres.250g rizshez 375ml víz és minden következő 200g rizshez 250ml víz.Felforraljuk majd ezután levesszük...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverjük, forró olajban kisütjük, majd tejföllel tálaljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű