A tésztához
50 g porcukor
500 g búzaliszt (BL55)
50 g vaj
40 g élesztő (friss)
6 g só
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
240 ml 2,8%-os tej
2 db citrom héja
A szóráshoz, kenéshez
220 g dió (darált)
180 g kristálycukor
citrom reszelt héja
400 g vaj
A tálaláshoz
vaníliasodó
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
(50 g porcukor, 500 g búzaliszt (BL55), 50 g vaj, 40 g élesztő (friss), 6 g só, 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 240 ml 2,8%-os tej, 2 db citrom héja)
Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal.
220 g dió (darált), 180 g kristálycukor, citrom reszelt héja. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként meglocsoljuk vékonyan olvasztott vajjal. Nem kell az összes vajat rálocsolni, csak annyi kell, hogy szépen befedje a tésztákat. Majd a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma. Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Addig elkészíthetjük a vaníliasodót.
(400 g vaj) A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.Kihűlés után az elkészült aranygaluskát vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
vaníliasodó
- Az első lépés: Hagymát karikázunk,sót,ecetet és olajat öntünk rá.Annyit csak,hogy ellepje. - A burgonyát héjában főzzük meg,majd meghámozzuk és még melegen a hagymára karikázz...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyűgy edénybe tedd bele a krumplit héjastul. Öntsd fel hideg vízzel és tedd fel főni. Amíg a krumpli fő, folyóvíz alatt mosd át a petrezselymet, rázd le róla a vizet alaposan. A...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA krumplit hámozd meg vágd nagyjából egységes darabokra és tedd fel főni bő vízben, hámozd meg a fokhagymát és hajitsd a krumpli mellé. A vizet ízlés szerint sózd meg. Ha megfőtt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyűo A megfőtt krumplit szeletelés után megsózzuk és hagyjuk kihűlni. o A vöröshagymát vékonyon fel kell szeletelni. o Az 1 pohár tejfölt ki kell önteni egy magasabb tálba, hozzá ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű