Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kapros-túrós lepény


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
300 g liszt
120 g zsír
3 ek. cukor
20 g friss élesztő
egy fél kk. só
kb. 3 ek. tejföl
1 egész tojás
Túrós réteg:
1 kg túró
csipet só
50 g puha vaj
5 ek. cukor
3 tojás
2 ek. búzadara
2 ek. liszt
2 csokor kapor
Tetejére még:
2 ek. tejföl.
1 tojás sárgája

Elkészítés:


A megadott mennyiség egy kb. 38x26 cm-es tepsinyit fog kiadni.

1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a zsírt egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk.

Ezután annyi tejfölt gyúrunk még hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta és jól gyúrható legyen.

2. Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk a tésztát, amekkora a tepsink, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztát.

3. A töltelékhez a túrót a sóval, a cukorral és a vajjal összegyúrjuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat. Hozzákeverjük a búzadarát, a lisztet és az apróra vágott kaprot is. A tojásfehérjéket habbá verjük, a + 1 tojásfehérjét is aminek sárgája a lekenéshez kell, majd két részletben a túrós töltelékhez forgatjuk.

4. A túrós tölteléket a tésztán elegyengetjük.

Félig megsütjük, majd kivesszük és 1 tojássárgát az 2 evőkanálnyi tejföllel összekeverjük, és ezzel kenjük le a túrós réteg tetejét.

6. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percet sütjük: akkor van kész, amikor a teteje már szépen megpirul. Ha langyosra hűlt, a tepsiben kockákra vágjuk, és azonnal tálaljuk. Másnap is még nagyon finom sőőt 3. nap is, ha marad :)

Kapros-túrós lepény

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Edina
Rakott túrós palacsinta
Rakott túrós palacsinta

A túrót áttörjük krumplitörővel vagy villával, hozzáadjuk a tejfölt, porcukrot, vaníliás cukrot és a mazsolát. (Ha van otthon citrom, akkor citromhéjjal is ízesíthetjük.) A palacs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Sacko
Szirnyiki – orosz túrópalacsinta
Szirnyiki – orosz túrópalacsinta

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral, a túróval, valamint a sütőporral elkevert liszttel összek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokikrémes piskótatekercs
Csokikrémes piskótatekercs

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet . A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük. Apránként laza mozdulatokkal összedolgozzuk. A masszát egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hédi
Madártej
Madártej

A tejet vastag aljú teflonedénybe öntöm. A vaníliarudat felhasítom, a magokat belekaparom a tejbe és a héjat is beleteszem. Felteszem melegíteni, ügyelve, hogy ne forrjon fel, épp...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk