Tészta:
300 g liszt
120 g zsír
3 ek. cukor
20 g friss élesztő
egy fél kk. só
kb. 3 ek. tejföl
1 egész tojás
Túrós réteg:
1 kg túró
csipet só
50 g puha vaj
5 ek. cukor
3 tojás
2 ek. búzadara
2 ek. liszt
2 csokor kapor
Tetejére még:
2 ek. tejföl.
1 tojás sárgája
A megadott mennyiség egy kb. 38x26 cm-es tepsinyit fog kiadni.
1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztőt és a zsírt egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk.
Ezután annyi tejfölt gyúrunk még hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta és jól gyúrható legyen.
2. Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk a tésztát, amekkora a tepsink, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztát.
3. A töltelékhez a túrót a sóval, a cukorral és a vajjal összegyúrjuk, majd hozzákeverjük a tojássárgákat. Hozzákeverjük a búzadarát, a lisztet és az apróra vágott kaprot is. A tojásfehérjéket habbá verjük, a + 1 tojásfehérjét is aminek sárgája a lekenéshez kell, majd két részletben a túrós töltelékhez forgatjuk.
4. A túrós tölteléket a tésztán elegyengetjük.
Félig megsütjük, majd kivesszük és 1 tojássárgát az 2 evőkanálnyi tejföllel összekeverjük, és ezzel kenjük le a túrós réteg tetejét.
6. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percet sütjük: akkor van kész, amikor a teteje már szépen megpirul. Ha langyosra hűlt, a tepsiben kockákra vágjuk, és azonnal tálaljuk. Másnap is még nagyon finom sőőt 3. nap is, ha marad :)
A túrót áttörjük krumplitörővel vagy villával, hozzáadjuk a tejfölt, porcukrot, vaníliás cukrot és a mazsolát. (Ha van otthon citrom, akkor citromhéjjal is ízesíthetjük.) A palacs...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral, a túróval, valamint a sütőporral elkevert liszttel összek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet . A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük. Apránként laza mozdulatokkal összedolgozzuk. A masszát egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet vastag aljú teflonedénybe öntöm. A vaníliarudat felhasítom, a magokat belekaparom a tejbe és a héjat is beleteszem. Felteszem melegíteni, ügyelve, hogy ne forrjon fel, épp...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű