50 dkg darált hús
80 dkg zöldbab
2 db babérlevél
1 zacskó gyors rizs
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj
2 kk pirospaprika
só
bors
majoránna
2 db tojás
4,5 dl tejföl
A tepsihez:
vaj
zsemlemorzsa
Tetejére:
3 nagy paradicsom
10 dkg reszelt sajt
A megtisztított babot 2-3 centis darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
A rizst az előírásnak megfelelően megfőzzük.
Egy tűzálló kerek formát kivajazunk, és morzsával megszórjuk.
A finomra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát egy csipet sóval az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük (só, bors, majoránna), és kevergetve kb 10 perc alatt megpirítjuk.
A tűzről levéve belekeverünk 1 kk pirospaprikát, majd hűlni hagyjuk.
Ha kicsit kihűlt, belekeverjük a rizst, 1,5 dl tejfölt, a 2 tojást, a másik kk pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk szükség szerint.
Rétegezzük a következőképpen: a formánk aljába 1/3 rész babot teszünk, erre a fele húsos masszát kenjük, majd a másik 1/3 bab következik, erre ismét húsos massza, végül a maradék bab következik, a tetejére kenjük a maradék tejfölt.
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 30 perc múlva a sütőből kivéve a tetejét kirakjuk a hámozott, és felkarikázott paradicsomokkal, majd ismét visszatesszük a sütőbe.
Kb. 10 perc múlva kivesszük, megszórjuk a reszelt sajttal, amit már csak ráolvasztunk a sütőben.
A sütőből kivéve pár percig pihenni hagyjuk, ezután ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
A karfiolt rózsáira szedem és felteszem főni sós vízbe. A vöröshagymákat megpucolom, apróra vágom. Felteszem egy kiolajozott serpenyőbe párolódni, majd hozzáadom a darált húst, és...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: KözepesA lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót gyors mozdulatokkal belegyúrjuk. Az így kapott tésztát hűtőben tesszük. A lehűtött tésztát lisztezett felületen kinyú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Közben beletesszük a kb. 2 cm-esre vágott virslit, kicsit sütjük, majd fűszerezzük. Rátesszük a zöldborsót és a pe...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűElőző este a húst ujjnyi csíkokra vágjuk, összeforgatjuk a mustárral, borssal, a babérral, az olajjal, valamint a borral. Zárható dobozban egy éjszakán át a hűtőben pácoljuk. Másn...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű