350 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
150 gr finomliszt
2 ek (20 gr) búzasikér
3 marék pirított dió
1 púpos tk tengerisó
1 (lapos) tk nádcukor
20 gr friss élesztő
270 gr langyos víz
A liszteket a tálba mértem, hozzá a sikért és a sót, majd a kezecskémmel kevertem, kevertem (mindig az óramutató járásával megegyezően teszem :) amíg szellős lett. Minél több levegőt viszünk a "lisztbe", annál "lazább" lesz a tésztánk/kenyerünk, de nem ez az egyetlen szempont.
Közepébe öntöttem a langyos vizet (a víz kicsivel lehet több, vagy kevesebb liszttől függ)
belemorzsoltam az élesztőt és beleszórtam a cukrot.
A lágyrészt megkevertem, úgyhogy kevés liszt is kerüljön hozzá.
Tetejére is hintettem a kimértből és megvártam amíg felhabosodik, felfut.
Összekevertem a tésztát (a gép dagasztó spiráljával homogénné kevertem, de lehet kézzel/fakanállal is).
A rozs jobban ragad, de ne ijedjünk meg, lesz ebből kenyér.
Így hagytam 15 percig, hozzáadtam az előzőleg megpirított és kihűtött felezett diót.
Kevertem rajta a géppel még egyet (1-2 perc), majd a lisztezett munkafelületre borítottam és
szép kecses mozdulatokkal áthajtogattam a tésztát.
A robotgép táljába öntöttem a vizet, belemorzsoltam az élesztőt, rászórtam a lisztet és belekevertem a lisztbe a sót. Jól összedolgoztattam a géppel a tésztát, majd lefedve 4 órár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szemben lévő részeknél a fotón látott formában bevágjuk a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a közepén maradjon annyi hely, hogy a tölteléket be tudjuk úgy rakni, hogy a bevágások me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat a kenyérsütő géppel fényesre dagasztatom, majd 20 percig a gépben kelesztem. Kiveszem, lisztezett deszkán átgyúrom, és vekni formájúra alakítom. Meleg, sütőpapírra...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: Nehéz1. A kenyérsütő gépemben mindent összekevertem, majd dagasztottam, kelesztettem. 2. Utána 12 darabra osztottam a tésztát és a kiolajozott muffin formába tettem. 3. Letakarva...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű