Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

rozskenyér


Írta:

Elk. idő: 1óra
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


350 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
150 gr finomliszt
2 ek (20 gr) búzasikér
3 marék pirított dió
1 púpos tk tengerisó
1 (lapos) tk nádcukor
20 gr friss élesztő
270 gr langyos víz

Elkészítés:



A liszteket a tálba mértem, hozzá a sikért és a sót, majd a kezecskémmel kevertem, kevertem (mindig az óramutató járásával megegyezően teszem :) amíg szellős lett. Minél több levegőt viszünk a "lisztbe", annál "lazább" lesz a tésztánk/kenyerünk, de nem ez az egyetlen szempont.
Közepébe öntöttem a langyos vizet (a víz kicsivel lehet több, vagy kevesebb liszttől függ)
belemorzsoltam az élesztőt és beleszórtam a cukrot.
A lágyrészt megkevertem, úgyhogy kevés liszt is kerüljön hozzá.
Tetejére is hintettem a kimértből és megvártam amíg felhabosodik, felfut.
Összekevertem a tésztát (a gép dagasztó spiráljával homogénné kevertem, de lehet kézzel/fakanállal is).
A rozs jobban ragad, de ne ijedjünk meg, lesz ebből kenyér.
Így hagytam 15 percig, hozzáadtam az előzőleg megpirított és kihűtött felezett diót.
Kevertem rajta a géppel még egyet (1-2 perc), majd a lisztezett munkafelületre borítottam és
szép kecses mozdulatokkal áthajtogattam a tésztát.

rozskenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Házi kenyér jénaiban
Házi kenyér jénaiban

A liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfutott...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Tönkölylisztes magvas zsemlék (Gábor a pék)
Tönkölylisztes magvas zsemlék (Gábor a pék)

1. Tészta Dagasztás 2. Tészta Érés: 40 perc 3. Tészta osztása/mérése: 10x100g 4. Gömbölyítés 5. Magozás, sütőlemezre rakás, illetve lisztes ruhára rakás 6. Kelesztés: 35-45 pe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Bajor perec
Bajor perec

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, majd fogj egy jó nagy keverőtálat. A lisztet, sót, és cukrot keverd össze, majd szórd bele az élesztőt, majd a tejet és az olajat is öntsd bele. Do...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Kifli
Kifli

Az élesztőt felfújtatjuk egy kis tejbe a kanal cukorral, majd az összes fenti anyagot,összedolgozzuk,puha tésztát kapunk, amit hagyunk kelni, duplájára. Mikor megkelt, kiboritjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk