60 dkg liszt
kb. 3 dl langyos tej
1 tojás
5 dkg olv. vaj
2 ek. cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
töltelék hozzávalóit:
1 nagy ek. őrőlt pirospaprika
3 ek. porcukor
4 dkg olv. vaj
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben elkevertem, adtam hozzá 1 ek. lisztet és hagytam, hogy kb. 15 perc alatt szépen megemelkedjen. A többi lisztet egy tálba öntöttem, közepébe mélyedést készítettem. Ide szórtam a maradék cukrot, csipet sót, tojást, majd a megkelt kovászt. Kézzel hólyagosra dagasztottam, mikor már elvált az edény falától, akkor tettem hozzá az olvasztott vajat. A tésztának lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütőgéppel is el lehet végeztetni ezt a munkát. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és kinyújtottam. Megkentem a pirospaprikával, annyival, hogy mindenhol befedje a tésztát.
Erre szórtam a cukrot, szintén úgy, hogy befedje a paprikát.
Meglocsoltam olvasztott vajjal. Ezután feltekertem.
Egy mázas cseréptálba fektettem, amit először kikentem vajjal. Természtesen lehet csak simán sütőpapírral bélelt tepsire is ültetni.
Letakartam egy ruhával és hagytam duplájára kelni. Tojással lekentem, majd 170-180 fokos sütőben sütöttem kb. 40 percig. 10-15 perc után letakartam a tetejét egy fóliával, különben a villanysütőmben megégne.
Rácsra tettem és hagytam kihülni. Fantasztikus illata van.
http://www.limarapeksege.hu/2009/11/kalocsai-paprikas-kalacs.html
A nagymama mazsolás kalácsához az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a deszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt és hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KönnyűEgy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztju...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat összekeverjük. Egy galuskaszerű tésztát fogunk kapni. 2. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk, és közepesen hőfokon sütjük őket. Annyi olaj legyen a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóiból nem túl lágy tésztát gyúrunk. 6 cipót fomálunk, majd egyenként vékonyra kinyújtjuk. 2. A töltelék hozzávalóit habosra keverjük, és a lapokra kenjük. 3....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű