3 darabhoz
- 35 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- kb. 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál vanília aroma
- fél citrom reszelt héja és leve
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál kristálycukor
A hempergetéshez:
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vanília cukor
1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztben elkeverjük a 2 evőkanál cukrot és csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, olvasztott vajat, a vanília aromát, a fél citrom levét és reszelt héját + a felfuttatott élesztőt és tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. (Lehet, hogy picit több langyos tej kell hozzá, mint 1 dl, ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől... akkor annyi langyos tejet adjunk még hozzá a végén, hogy jó puha, de ne ragacsos tésztát kapjunk.)
2. Az üres papírtörlő gurigákat becsomagoljuk alufóliába és bekenjük vékonyan mindenhol olajjal vagy olvasztott vajjal - félretesszük egy tálcára. (Nem kell nagyon beolajozni, hogy ne tocsogjon az olajban, elég tényleg csak vékonyan bekenni.)
3. A megkelt tésztát hosszú keskeny téglalappá nyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Ezeket a csíkokat feltekerjük a már elkészített gurigákra úgy, hogy a csíkok ne fedjék egymást, de ne is legyen közöttük rés. (Ha nincs akkora csíkunk, hogy elég legyen a gurigára, akkor nyugodtan összeragaszthatunk két csíkot, csak jól nyomkodjuk össze, hogy sütés közben ne nyíljon szét.) Ha feltekertük a gurigára, akkor picit meggördítjük a gyúrótáblán, hogy a tésztacsíkok szépen egymáshoz simuljanak és lelapuljanak kicsit.
4. A tojássárgát kissé felverjük a tejjel és cukorral, mellyel lekenjük kívül a tésztát, majd meghempergetjük a vanília cukor + cukor keverékében.
5. A állítva sütőpapíros tepsire tesszük, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
6. Ha megsült a kalács, 1-2 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról. ...és lehet fogyasztani.
A lisztet, a zabpelyhet és a sikért kimérjük és belekeverjük a sót és a pirított magvakat is, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához először keverd össze a lisztet az élesztővel. Egy másik tálban a meglangyosított növényi tejet, a kókuszolajjal, a tojásokkal, az édesítővel és a csipet sóval kézi...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben el...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes