Családireceptkönyv.hu

Túrógombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg túró
2 tojás
6 közepesen púpozott ek. gríz (kb. 80 g)
1 csipet só
4 cs. vaníliás cukor

A vajas morzsához
300 g zsemlemorzsa
125 g vaj vagy olaj

A cukros tejfölhöz
300 g tejföl
75 g porcukor

Elkészítés:


Első lépésben törd át a túrót egy nagyobb lyukú szűrőn, egyszerűen egy spatula segítségével.
Erre azért van szükség, hogy a nagyobb darabokban lévő túró minél apróbb legyen, így egy könnyed túrógombóc tésztát, és ne egy csomós vacakot kapjunk.

Túró áttörése
Törd át a túrót
Áttört túró
Az áttört túró sokkal alkalmasabb a túrógombóc készítéséhez
Egy tálban keverd össze a túrót, a tojást, a grízt, sót, vaníliás cukrot. Ne dolgozd ki nagyon, csak éppen hogy összekeveredjenek a hozzávalók.
Egy tipp a legfinomabb túrógombóchoz: használj eredeti vaníliát tartalmazó vaníliás cukrot. Igen, ettől drágább lesz a túrógombóc, viszont sokkal finomabb, mintha hagyományos vaníliás cukorral készíted!

Túrógombóc hozzávalói
Egy tálban keverd össze a hozzávalókat
Hagyd pihenni a túrógombóc “tésztáját” legalább 1-2 órán át a hűtőben.
Ilyenkor a gríz megszívja magát a tojás és a túró nedvességtartalmával, megdagad, és ettől lesz többek között a túrógombóc olyan, amilyennek szeretjük. Akár egy fél napon keresztül is pihentetheted.

Túrógombóc massza
Túrógombóc massza
A túrógombóc főzéséhez egy nagyobb lábasban forralj fel vizet, enyhén sózd.
Egy forró vízbe mártott evőkanál segítségével vegyél fél-1 evőkanálnyi adagokat a masszából, és nedves kézzel formázz golyókat. Tedd a vízbe főni a gombócot, és egyszer keverd meg.
A túrógombóc mérete részben ízlés kérdése. Én pingpong labdánál kicsit kisebb gombócokat formázok, így a szokásosnál kisebbek lesznek a gombócok. Általában ennél nagyobb, pingponglabda vagy még kicsit annál is nagyobb gombócokat szoktak adagolni. Azzal számolj, hogy a túrógombóc főzés közben majdnem duplájára megdagad.

A túrógombóc készítése, főzése során ne pakold nagyon tele a lábast. Hagyj helyet a gombócoknak, inkább több adagban főzd.

Túrógombóc főzése
Főzd ki a túrógombócot
A túrógombócot viszonylag sokáig kell főzni. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzd őket.
Közben készítsd el a vajas morzsát és a cukros tejfölt. Ez utóbbihoz egy lábasban forrósítsd föl a tejfölt, és add hozzá a porcukrot. Keverd jól el, főzd 1-2 percig, és vedd le a tűzről.
A pirított zsemlemorzsa és a cukros tejföl természetesen mind opcionális. Bármelyik elhagyható, ha nem szereted, vagy nem így szoktad enni a túrógombócot. Számomra azonban ebben a formában – morzsába forgatva és cukros tejföllel meglocsolva – az igazi.

Cukros tejföl
A cukros tejföl a túrógombóc egyik elmaradhatatlan kelléke
A pirított zsemlemorzsához egy lábasba tedd bele a vajat vagy olajat. Add hozzá a zsemlemorzsát, és nagy lángon, folyamatosan kevergesd addig, amíg el nem kezd egy pici színt kapni. Ekkor vedd le a lángot, és szintén folyamatosan kevergetve pirítsd addig, amíg a kívánt színt nem kapod. Ez tűzhelytől és ízléstől függően 3-10 perc. Vedd le a tűzről, és néhányszor még keverd meg, mert maga a lábas is nagyon forró ilyenkor, és még tovább pirul a morzsa.
A pirított zsemlemorzsát hagyományosan inkább olajjal készítik. Ha azonban igazi ínyenc túrógombócot szeretnél készíteni és fogyasztani, akkor próbáld ki vajjal!

loading...
Vaj olvasztása
A pirított zsemlemorzsa a vajtól különleges ízt kap
Pirított zsemlemorzsa készítése 2
Kezdd el pirítani a zsemlemorzsát a zsiradékkal
Amikor a gombócok megfőttek, egy szűrőkanállal szedd ki őket a morzsába. Forgasd át, a lábast körbe-körbe mozgatva, hogy mindenhol befedje.
Túrógombóc zsemlemorzsában
Forgasd a gombócokat a pirított zsemlemorzsába
A túrógombócot a cukros tejföllel meglocsolva, egy kis extra pirított morzsával, porcukorral megszórva tálald!
Túrógombóc
A túrógombóc tárolása

A túrógombóc igazából frissen finom. Mindenképpen úgy időzítsd az elkészítését, hogy frissen, még melegen tudd tálalni.

Ha marad, akkor természetesen hűtőben 1-2 napig eltartható, és akár mikróban melegíthető, csak nem lesz olyan finom, olyan könnyed, mint frissen.

Ha tudod, hogy nem fog elfogyni az összes túrógombóc, amit készítesz, akkor ne főzd ki mindet. A massza hűtőben szintén 1-2 napig eláll (nem sokkal tovább, mert a túró és a tojás is kényes). Ebben a formában viszont később is frissen főzheted ki a gombócokat, és ugyanolyan finom lesz, mint elsőre!

Trükkök, tippek, praktikák:


Túrógombóc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Gnocchi cukorbosóval és szárított paradicsommal
Gnocchi cukorbosóval és szárított paradicsommal

Az olívaolajat egy szélesebb serpenyőben felhevítjük, majd a gnocchit megpirítjuk rajta. (A szélei pirosasak lesznek.) Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyors hacsapuri
Gyors hacsapuri

A felütött tojást tálba tettem, ráöntöttem a tejet, felvertem. Hozzákevertem a lisztet. A túrót már előzőleg villával szétnyomkodtam és összekevertem a lereszelt sajttal. Most ezt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sajtos tészta
Sajtos tészta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Szilvásgombóc egyszerüen
Szilvásgombóc egyszerüen

Ahogy én készítem, sajnos pontos mértéket nem tudok, de kb. 5 szem nagyobb (lb- 0,5 kg) krumplit megfőzök héjában, megtisztítom, hagyom kihülni. Összegyúrom annyi liszttel és 1 evő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk