Sütés előtti est
40 dkg liszt bl80
1 dkg élesztő
3 dl víz
Ebből galuskaszerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…
Másnap adok hozzá
60 dkg liszt bl80
2 dkg só
2 dkg élesztő
3 dl víz
…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó, ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig lisztfüggő.
Kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt. 250 fokra tettem... megformázom a veknit… én úgy szoktam, hogy kilapogatom... jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom… aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel… szép vekni lesz belőle… mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem....bemetszem, kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe… jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is... mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat, leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm…
A jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele.
A májat megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, ha van időnk, tejbe áztatjuk. Kevés kacsazsíron megfonnyasztjuk a hagymát, majd rádobjuk a lecsöpögtetett, nagyobb darabokra vágott csi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszevágjuk kockákra a megtisztított 3 kg burgonyát, tepsibe tesszük, meglocsoljuk olajjal, majd mehetnek rá a fűszerek ízlés szerint és 2 kiskanál só, megszórjuk kakukkfűvel, bazs...
Elkészítési idő: 90perc Nehézség: KönnyűEzeket összekeverni és rákenni a húsra, majd megsütöm
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűKeverd össze és egy serpenyőbe Önts kevés oliva olajat. 2 x egy fagyiskanálnyi adagot rakj bele, és lapítsd el és alakítsd négyzet alakúra és süsd meg mindkettőt mindkét oldalán....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes