Sütés előtti est
40 dkg liszt bl80
1 dkg élesztő
3 dl víz
Ebből galuskaszerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…
Másnap adok hozzá
60 dkg liszt bl80
2 dkg só
2 dkg élesztő
3 dl víz
…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó, ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig lisztfüggő.
Kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt. 250 fokra tettem... megformázom a veknit… én úgy szoktam, hogy kilapogatom... jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom… aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel… szép vekni lesz belőle… mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem....bemetszem, kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe… jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is... mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat, leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm…
A jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele.
1. A tojásokat főzzük keményre, majd villával alaposan törjük össze. 2. A sonkát vágjuk csíkokra, a paprikát kockázzuk, a burgonyát nyersen reszeljük le kislyukú sajtreszelőn,...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tejet a sóval felfőzőm A tejfölt és a tojást jól egybe keverem és beleöntöm a tejbe és addig főzöm még a savó kiválik. Szűrőbe teszek egy nagyobb gézlapot és azon keresztül sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesDerelye A tészta felébe egymástól egyenlő távolságra, de kellőképpen közelre kiskanállal szilvalekvárt teszünk. Amikor mindenütt van már lekvár, a tészta másik felét óvatosan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű