Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Az igazi szabolcsi töltött káposzta receptje


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



1 kg sertés darált hús
1/4 kg rizs
2-3 fej vöröshagyma
olaj
pirospaprika

vegeta
bors
2 doboz sűrített paradicsom
1 csomag kockára vágott bacon
4 közepes fej édeskáposzta
2 gerezd fokhagyma.

Elkészítés:


A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz. A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom. A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.

A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat. Kétsoronként megszórom újabb szalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és felteszem főni. Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.

Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzom, majd kiszedem a töltelékeket tányérra, és a lecsós alapot mellérakom. Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.

Az igazi szabolcsi töltött káposzta receptje

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cotechino főzőkolbász
Cotechino főzőkolbász

A bőrt a hentesek nem akarják ledarálni, joggal, a kemény bőr tönkreteheti a darálót. Ha minden sírás-rívás ellenére reménytelen, a hazaszállított bőrt félig megfőzve otthon is le...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Húsvéti langalló vagy kenyérlángos
Húsvéti langalló vagy kenyérlángos

A tésztához a lisztet, 1 dl vizet, a cukrot, az olajat, a sót és az élesztőt keverőtálba mérjük, majd pulzálva, 4-5-ször megkeverjük. Hozzáadjuk a maradék vizet, a medvehagymát, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diétás  sós  süti
Diétás sós süti

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Hagymás lepény
Hagymás lepény

Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, 2 perc alatt megfuttatjuk rajta a szalonnakockákat, vékony sonkacsíkokat. Nem kell megsütni! Leöntjük a szaftot, kissé meghűtjük. Langyos,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk