Hozzávalók
2,5 dl-es bögrével mérve
- 1 nagy tojás
- fél bögre barnacukor
- fél bögre kristálycukor
- 1/3 bögre kókusz olaj (étolaj is megfelel))
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 2 mk. őrölt fahéj
- 1,5 mk. őrölt szegfűszeg
- 1 bögre tönkölybúza fehérliszt
- 1,5 kk. sütőpor
- 0,5 kk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 közepes répa reszelve
- 1 nagyobb alma reszelve
Tetejére
- 15 dkg mascarpone
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 ek. porcukor (vagy ízlés szerint)
- 2 ek. narancslé
Elkészítési javaslat
1.Az első hét hozzávalót kézi habverővel simára keverem, majd beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sütőport, szódabikarbónát, sót, végül beleforgatom a répa és alma reszeléket (mindkettő levét előtte alaposan kinyomkodom).
2.A masszát egy hosszúkás, szögletes sütőformába (30x11 cm-es) öntöm (előtte vajazom, lisztezem), és 180 fokos sütőben, légkeverésen 40-45 percig sütöm. Ha a teteje barnulni kezd, lefedem alufóliával. Tűpróbával ellenőrzöm. (A sütési idő nagyban függ egyrészt a sütőtől, másrészt attól is, hogy mennyire lédús almát használtunk, így érdemes sütés közben többször ellenőrizni, ugyanis az sem jó, ha túlsül, és nagyon kiszárad). A formában hagyom hűlni, majd keskeny szeletekre vágva tálalom.
3.A krémhez a mascarponét jól összekeverem a vajjal, cukorral és a narancslével. Habzsákba töltöm, és kis halmokat nyomok a szeletek tetejére. Ez akár el is hagyható, és önmagában, vagy egyszerűen porcukorral meghintve is kínálható.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponét is és újra összekavarjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és hozzáadjuk a mascarponés krémhez. A b...
Elkészítési idő: 1 óraA hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd dió, mák vagy gesztenye töltelékkel töltjük. Vigyázzunk, a hajtás alulr...
Elkészítési idő:1. A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk. 2. A lisztet összekever...
Elkészítési idő: 2 óra