Adag: 1 adag (3 üveg)
4 db citrom leve és héja
15 dkg sótlan, kockára vágott vaj
4 kisebb felvert tojás
45 dkg porcukor
Elkészítés:
1. A citromok héját egy finom lyukú reszelővel lereszeljük (csak a legfelső, színes rétegét reszeljük le, a fehér rész már keserű), majd mindegyik citromot félbevágjuk, levét kicsavarjuk, és félretesszük. A citromok levét és héját egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Kis lángon addig kevergetjük, amíg a vaj és a cukor fel nem olvad.
2. A keveréket öntsük át egy tűzálló tálba, és vízfürdő fölött kezdjük főzni. A főzési folyamatot lelassíthatjuk, ha a tál és a víz közé kisebb nyeles lábast helyezünk, azaz a víz nem érintkezik közvetlenül a tál aljával, így csak gőzöljük a krémet.
3. A felvert tojásokat szűrjük át finom lyukú szűrőn, állandó keverés mellett. Sohasem szabad felügyelet nélkül hagyni a keveréket, ugyanis kevergetés nélkül könnyen odakap, kifröcsköl. A folyamatos kevergetés nemcsak a tojás összecsomósodását akadályozza meg, hanem azt is, hogy az edény egyes részei túlmelegedjenek.
4. Vízfürdő felett 30-40 percig kis lángon főzzük a krémet. Ha szükséges, az alsó edénybe töltsük utána a vizet. Ha a krém főzés közben túlmelegszik, tönkremehet az állaga. Ha túlforrósodna, húzzuk le tűzről, állítsuk az edényt hideg vízbe, és kevergessük, amíg kihűl. Csak ezután tegyük vissza tűzre, vegyük lejjebb a lángot, és kevergessük, míg el nem éri a kívánt állagot. A krém állaga akkor megfelelő, ha elég sűrű, és bevonatot képez a fakanálon, illetve ha a fakanál hátulján végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy a kanálon.
5. Amint elkészült, azonnal húzzuk le a tűzhelyről, és merjük előmelegített, tiszta üvegekbe. Azonnal fedjük le viaszolt papírral, csavarjuk rá a fedelet vagy zárjuk le celofánnal. Nem áll el sokáig (csak kb. egy hónapig), ezért praktikus eleve kisebb üvegekbe tölteni. Felbontás után természetesen hűtőben kell tárolni.
Konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, ne töröljük ki az üveget.
A curd elkészítésénél az a fantasztikus, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is fenséges, krémes, különleges ízvilágú finomságot varázsolhatunk. A gyümölcssajtokhoz és gyümölcsvajakhoz hasonlóan a főbb hozzávalók itt is a gyümölcs és a cukor, de a hozzáadott vajtól és tojástól válik igazán gazdaggá, krémessé.
Minden erősebb ízvilágú gyümölcs alkalmas curdnak: sárgabarack, fekete ribizli, egres, málna, lime és grépfrút.
Krotos Erika RECEPT: A birsalmákat jól meg kell mosni, a felületén lévő szőröket ledörzsölni. Négybe vágni, kiszedni a magházat és az esetleges rossz részeket. Héjastól kell felten...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felöntőlét a fenti összetevőkkel elkészítem, összeforralom, hogy a fűszer átjárja a szirupot. Közben magmosom és kimagozom a barackot, ezalatt le is hűl a felöntőlé. A barackokat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzedjünk az ibolyából fél liternyit, lehetőleg teljesen kinyílt virágot, minél tisztább helyről és minél sötétebb szirommal. Dobozban szállítsuk, ne zacskóban hogy minél kevésbé tö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szilvát megmostam, kimagoztam és egy nagy tepsibe tettem az egészet. A sütőt először 170 fokra állítottam be, majd később, mikor már kicsit összeesett a szilva, akkor lejjebb vet...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes