menu

Családireceptkönyv.hu

Vajas citromkrém


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Adag: 1 adag (3 üveg)


4 db citrom leve és héja


15 dkg sótlan, kockára vágott vaj


4 kisebb felvert tojás


45 dkg porcukor

Elkészítés:


Elkészítés:


1. A citromok héját egy finom lyukú reszelővel lereszeljük (csak a legfelső, színes rétegét reszeljük le, a fehér rész már keserű), majd mindegyik citromot félbevágjuk, levét kicsavarjuk, és félretesszük. A citromok levét és héját egy edénybe öntjük, hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Kis lángon addig kevergetjük, amíg a vaj és a cukor fel nem olvad.

2. A keveréket öntsük át egy tűzálló tálba, és vízfürdő fölött kezdjük főzni. A főzési folyamatot lelassíthatjuk, ha a tál és a víz közé kisebb nyeles lábast helyezünk, azaz a víz nem érintkezik közvetlenül a tál aljával, így csak gőzöljük a krémet.

3. A felvert tojásokat szűrjük át finom lyukú szűrőn, állandó keverés mellett. Sohasem szabad felügyelet nélkül hagyni a keveréket, ugyanis kevergetés nélkül könnyen odakap, kifröcsköl. A folyamatos kevergetés nemcsak a tojás összecsomósodását akadályozza meg, hanem azt is, hogy az edény egyes részei túlmelegedjenek.

4. Vízfürdő felett 30-40 percig kis lángon főzzük a krémet. Ha szükséges, az alsó edénybe töltsük utána a vizet. Ha a krém főzés közben túlmelegszik, tönkremehet az állaga. Ha túlforrósodna, húzzuk le tűzről, állítsuk az edényt hideg vízbe, és kevergessük, amíg kihűl. Csak ezután tegyük vissza tűzre, vegyük lejjebb a lángot, és kevergessük, míg el nem éri a kívánt állagot. A krém állaga akkor megfelelő, ha elég sűrű, és bevonatot képez a fakanálon, illetve ha a fakanál hátulján végighúzott ujjunk tiszta nyomot hagy a kanálon.

5. Amint elkészült, azonnal húzzuk le a tűzhelyről, és merjük előmelegített, tiszta üvegekbe. Azonnal fedjük le viaszolt papírral, csavarjuk rá a fedelet vagy zárjuk le celofánnal. Nem áll el sokáig (csak kb. egy hónapig), ezért praktikus eleve kisebb üvegekbe tölteni. Felbontás után természetesen hűtőben kell tárolni.


Konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, ne töröljük ki az üveget.


A curd elkészítésénél az a fantasztikus, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is fenséges, krémes, különleges ízvilágú finomságot varázsolhatunk. A gyümölcssajtokhoz és gyümölcsvajakhoz hasonlóan a főbb hozzávalók itt is a gyümölcs és a cukor, de a hozzáadott vajtól és tojástól válik igazán gazdaggá, krémessé.


Minden erősebb ízvilágú gyümölcs alkalmas curdnak: sárgabarack, fekete ribizli, egres, málna, lime és grépfrút.

Vajas citromkrém

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rostos meggyivólé és meggylekvár
Rostos meggyivólé és meggylekvár

Az útmutató szerint: A lekvárok konzerválását tartósítószer nélkül, minden esetben a Weninger Befőzőautomatában 95C°-on 35 percig tartó dunsztolással érhetjük el, száraz dunszt né...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csokis-rumos meggylekvár
Csokis-rumos meggylekvár

A meggyet felraktam a tűzre főni, kb. 15 perc után egy merülő mixerrel félig szétturmixoltam. Azért csak félig, mert én szeretem,ha érezhető benne a gyümölcs. Ekkor a zselésítőn...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Eper dzsem
Eper dzsem

Az epreket tisztítás után elnegyedeltük. Egy lábasba beletettem a cukrot, ráöntöttem a vizet, sűrűre forraltam. Eközben a zselésítőt elkevertem az eperrel, majd beleöntöttem a cuko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Birsalmasajt
Birsalmasajt

A gyümölcsöt alaposan megmosom, megsikálom, feldarabolom és annyi vízben teszem fel főni, amennyi éppen ellepi.... Addig főzöm, míg a víz elfő róla, majd botmixerrel összepépesíte...

Elkészítési idő: 5 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk