5 kg szilva
1 dl 10%-os ecet
1 kg cukor
A megmosott, kimagozott, kettévágott szilvát kicsit összevagdosom.
Egy nagy (a sütőbe beférjen) lábas aljára ecetet öntök, rászedem a szilvát. Fedő nélkül, a sütőrácsot a legalsó fokra helyezve sütöm reggelig.
Reggel a lábast a tűzhelyen botmixerrel összepépesítem, ráöntöm a cukrot és felforralva kevergetem, amíg a cukor elolvad és rottyan egyet. Akkor forrón üvegekbe szedem, pár percre fejre állítom, majd száraz dunsztba rakom. Pár nap múlva mehet a spejzba a többi lekvár közé.
A meghámozott és kimagozott gyümölcsöt apróra feldaraboljuk vagy pürésítjük. A gyümölccsel összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet és feltesszük főni. Felforraljuk és forrás után mé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyümölcsöket mosás után daraboljuk fel. Citrom levét facsarjuk rá. Rakjuk egy mély sütőtálba, majd szórjuk meg a cukorral és a fűszerekkel. Keverjük jól meg, majd rakjuk be a 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA folyamat végtelenül egyszerű. Egy közepes láboshoz keresek egy (lehetőleg) üvegtálat, ami belemegy 3/4-ig, de megtartja a lábos szélét. Annyi vizet forralok a lábasban, amennyi é...
Elkészítési idő: 120-150m Nehézség: KönnyűEgy 8 l edény alját és oldalát sertészsirral bekenjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk,felezzük és a fazékba egyenletesen elterítjük. Meglocsoljuk az ecettel és rászórjuk a cukro...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű