fél kg eper
35 dkg görögjoghurt
4,5 evőkanál juharszirup
15 dkg mascarpone sajt
1 rúd vanília
10 dkg babapiskóta
5 evőkanál kávélikőr
6 evőkanál kávé
Az epret megmossuk, és 35 dkg-t kis darabokra vágunk. A maradékot félrerakjuk. A vanília rudat hosszában felvágjuk és kikaparjuk a belsejét. A mascarpone-t, joghurtot, vaníliát és 3-4 evőkanál juharszirupot simára keverünk. A kávét és a likőrt összekeverjük. Ezután a babapiskótát kis darabokra törjük, és elosztjuk őket 6 pohárba. Erre mehet a kávés-likőrös keverék, majd a joghurtos „öntet”, aztán egy kis darabolt eper. A maradék epret pürésítjük, édesítjük és az egész tetejére öntjük.
Kókuszos-túrós-epres poharas
Hozzávalók:
25 dkg túró
2 evőkanál szénsavmentes ásványvíz
2 evőkanál kókuszreszelék
1 db érett banán
1 db lime
4 szelet kétszersült (ha lehet, kókuszos) vagy vajas keksz
20 dkg eper
30 dkg vaníliás joghurt
kókuszreszelék
A kókuszreszeléket pirítsd meg egy serpenyőben, zsiradék nélkül. A túrót az ásványvízzel keverd össze, a banánt hámozd meg, locsold meg a lime levével és egy villával nyomkodd szét. A túrót, banánt, vaníliás joghurtot keverd össze. A kétszersülteket törd nagyobb darabokra, és a vaníliás, túrós krémmel és az apróra vágott eperrel rétegezd őket poharakba.
Dupla élvezet: kávés-csokis
Ez egy kicsit időigényesebb, de megéri!
Hozzávalók:
A „sütihez”:
10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
12 dkg cukor
10 dkg vaj
10 dkg mandula
1 evőkanál instant kávé
6 db tojás
zsiradék a formák kikenéséhez
A vaníliás öntethez:
fél liter tej
2 tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
1 rúd vanília
1,5 dkg étkezési keményítő
A süti elkészítéséhez a következőket tedd: A sütőt melegítsd elő 180 ⁰C-ra (hőlégkeverésesben 160 ⁰ C, gázsütőben 3. fokozat). A csokit darabold fel és gőz fölött olvaszd fel, majd hagyd kihűlni. A tojásokat válaszd szét. 6 dkg cukrot az instant kávéval és a vajjal keverd simára, majd egyenként add hozzá a tojások sárgáját, aztán a megolvasztott csokit.
A tojások fehérjéből a maradék cukorral verj habot, és a mandulával felváltva add a csokis keverékhez. Hőálló tálkákat (kb. 2 dl „edénykéket”) zsiradékkal kenj ki, szórd meg cukorral és maradékot öntsd ki belőlük. A tésztát töltsd bele a formákba, majd a formákat tedd egy tepsibe, önts bele annyi vizet, hogy az edénykéket 1-2 cm magasságig ellepje, és az egészet told be a sütőbe.
Így készül a vaníliaszósz:
A tejből vegyél ki 6 evőkanálnyit és a tojások sárgájával és a keményítővel keverd össze. Kapard ki a vaníliarudak közepét, majd ezzel, illetve a rúddal, vaníliás cukorral tedd fel forrni a tejet. Ha megvan, keverd bele a keményítős keveréket, és még egyszer forrald fel. Ha kész, öntsd át egy másik edénybe, és gyorsan fedd le frissen tartó fóliával, hogy ne keletkezzen hártya a tetején. Hagyd kihűlni.
Tálalás előtt vedd ki a vaníliarudat és keverd át még egyszer a szószt. Közben megsültek a sütik is. Hidegen és melegen is tálalhatod őket, de mindenképpen borítsd őket nyakon a finom vaníliás szósszal.
Egy tálba beleöntjük az olajat, cukrot, tejet, vanília aromát, és beleütjük a 4 tojást. Kézi habverő segítségével jól elkeverjük. Híg masszát kapunk. A vaníliás részhez kimérjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alap hozzávalóit kevés tejjel jól összegyúrjuk, ne legyen túl ragacsos a kész massza. A gesztenyés masszát egyenletesen egy tálca aljára vagy egy 20*30 cm-es tepsibe nyomogat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt bekapcsoljuk alsó-felső 180 fokra. 2. A margarint, a csipet sót, a cukrot és a túrót kikeverjük egy mixerrel. 3. Ezután hozzákeverjük a tojásokat, majd a lisztet és a süt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű