Családireceptkönyv.hu

Francia krémes


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához

275 g leveles tészta (kész, élesztő nélküli)

A krémhez

600 ml 2,8%-os tej
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
74 g pudingpor (vaníliás)
150 g kristálycukor
8 g vaníliás cukor - bourbon

A tejszínhabhoz

600 ml habtejszín (30-32%-os) - Készüljünk együtt az ünnepekre!
24 g habfixáló
1 csapott evőkanál porcukor

A mázhoz

0.5 mokkáskanál kakaópor - holland
2.5 evőkanál 2,8%-os tej
100 g porcukor
35 g vaj

Teljes elkészülési idő
75 perc az elkészítés, 240 perc a hűlés
315 perc

Elkészítés:


A leveles tésztát félbe vágjuk, majd kinyújtjuk. A nyújtást úgy végezzük, hogy kb 1 centivel nagyobb téglalapot kapjunk annak a tepsinek a méreténél, amiben majd a süteményt szeretnénk összeállítani. Erre azért van szükség, mert a leveles tészta kicsit összeugrik sütés közben. Most én kapcsos formában készítettem a süteményt, mert a végén sokkal egyszerűbb szeletelni. Akinek nincs, nyugodtan készítheti hagyományos tepsiben is. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, majd 200 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
A megsült tészta lapokat hagyjuk kihűlni, majd a süteményes tepsi méretére vágjuk. A szebbik lapot hagyjuk meg a sütemény tetejének, a másikat óvatosan a tepsibe helyezzük.
A krémhez szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájához adjuk a tej 1/3 részét, a pudingport, a cukor felét, a vaníliás cukrot, majd egy habverő segítségével csomómentesre keverjük.
A maradék tejet közepes lángon elkezdjük forralni, majd hozzáöntjük a tojássárgás keveréket. Folyamatosan keverve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről.
A tojásfehérjét a maradék cukorral habosra keverjük, majd apránként a még forró, pudingos krémhez adjuk.
Visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett még egy keveset melegítünk rajta (2-3 percet csak). Nem kell forralni, de melegítsük jól át, hogy a tojásfehérje se maradjon nyers.
A krémet ráöntjük a 28x19 cm-es, 7 cm magas tepsibe helyezett tésztalapra, majd szépen elsimítjuk rajta. Ha kissé kihűlt, betesszük a hűtőszekrénybe kb. 4 órára. Ennyi idő kell, hogy a krém teljesen kihűljön, és szeletelhetővé váljon.
tetején lévő mázhoz egy edénybe tesszük a tejet, a kakaóport és a porcukrot, majd folyamatosan kevergetve addig hevítjük, amíg egynemű nem lesz. Ha kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a vajat és megvárjuk amíg beleolvad.
Az elkészült mázat a félretett tésztalap simább oldalára öntjük, majd gyors mozdulatokkal elsimítjuk rajta. Dolgozzunk gyorsan, mert elég hamar megköt!
Egy éles késsel annyi részre vágjuk a tésztát, ahány darab süteményt szeretnénk. Amíg nem használjuk fel, ezt is a hűtőbe tesszük.
Amikor minden alaposan lehűlt, elkészíthetjük a tejszínhabot. A habtejszínhez adjuk a porcukrot és a habfixálót, majd kemény habbá verjük.Az elkészült tejszínhabot a pudingos krém tetejére simítjuk, ráhelyezzük a mázas tészta tetőket.
A tetők mentén szeleteljük fel a süteményt.

Trükkök, tippek, praktikák:


Én egy 28x19 cm-es, 7 cm magas csatos formában készítettem el ezt a receptet.

Francia krémes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Narancsos mézes krémes
Narancsos mézes krémes

Elkészítés: A tésztához a száraz anyagokat összekeverjük,majd elmorzsoljuk vele a szobahőmérsékletű vajat is.Hozzáadjuk a többi hozzávalót és annyi tejfölt hogy puha tésztát kapju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi krémes
Házi krémes

1. 2 és fél dl vízbe 15 dkg margarint teszünk, felfőzzük, majd 15 dkg lisztet belekeverünk. 2. Tűzről levéve, 6 tojást egyesével belekavarunk géppel. A tésztát kétfelé vesszük, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Amerikai krémes / Creamy pudding square
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Amerikai krémes / Creamy pudding square

A tojássárgákat keverjük ki a cukorral, a vízzel, és az olajjal. Majd kavarjuk hozzá a sütőporos, lisztes, kakaós keveréket. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig. A...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Vali szelet
Vali szelet

A tésztához a mézet, a vajat és a cukrot kissé megolvasztjuk. Nagyobb tálba tesszük a száraz hozzávalókat és összekeverjük. A tojásokat beleütjük a még meleg vajas mézbe, elkever...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk