50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 tojássárgája
1/2 dl rum
csipet só
3 dl tej
olaj a sütéshez
Én kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is.
Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben. A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, az olvasztott margarinnal, és a rummal. Ezután keverjük hozzá a maradék langyos tejet is, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet.
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (egy lágyabb tésztát fogunk kapni)
A megdagasztott tésztát tegyük át egy alaposan kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és ízlés szerinti méretűre szaggassuk ki. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük még 30 percig.
Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd melegítsünk fel. Egy csipet tésztával ellenőrizzük, hogy elég forró-e már az olaj. (akkor jó, ha rögtön elkezd sülni)
A fánkokat a felső felükkel lefelé helyezzük bele a középforró olajba, majd egy fedővel fedjük le a serpenyő tetejét. Közepes hőfokon süssük 1-2 percig, majd fordítsuk át a fánkokat, és süssük a másik felét is szép pirosra. (átfordítás után, már nem kel lefedni a serpenyő tetejét!!!!!!!)
A megsült fánkokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. Én saját készítésű házi sárgabaracklekvárral kínáltam.
A hozzávalókat jó alaposan elkeverjük, tészta állagúvá dolgozzuk. Ezt tehetjük dagasztógéppel, de akár kézzel is. A tésztát megkelesztjük – kb. fél órát. A tésztából elősorban fá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű0.5 kg liszt, 0.5 dkg só, 1 citrom héja, 2.5 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 egész tojás, de egy nagyon keveset meghagytam a kenéshez, 2 dkg élesztő és 5 dkg...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Nehéz1 kg liszthez kovászt készítünk: 2 dkg élesztőt 1 kockacukorral kevés langyos tejben felfuttatunk. Ha megkelt fél l langyos tejhez veszünk 4 kanál porcukrot, 1 teljes kávéskanál s...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos tejhez keverünk 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez adjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és jól elkeverjük. Az élesztős tejet összekeverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes