Tészta
700 g liszt (kb.),200 ml tej ,10 g porélesztő ,2 db tojás
100 g vaj, 2 ek cukor (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
csipet só,1 cs vaníliás cukor
Töltelék
3 db alma (golden),100 g mazsola
Szirup
150 ml víz ,3 ek cukor
Kenéséhez
1 db tojássárgája ,1 ek tej
Az élesztőt keverjük el 1 ek cukorral és 2 ek liszttel elkevert langyos tejben, hagyjuk meleg helyen felfutni.
Olvasszuk fel a vajat, és hagyjuk egy kicsit visszahűlni.
Szitáljuk át a lisztet, majd keverjük össze a sóval és a maradék cukorral, vaníliás cukorral.
Öntsük hozzá a felfutott élesztőt, a visszahűtött olvasztott vajat, a tojásokat. A liszt fokozatos adagolása közben gyúrjunk lágy tésztát belőle.
Fedjük le folpackkal és hagyjuk meleg helyen 1,5 óráig kelni. (Közben kb.fél óra után egyszer gyúrjuk át).
A töltelékhez hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra az almát, meleg vízben mossuk meg és csepegtessük le a mazsolát.
Melegítsük közepes lángon a vízben oldódásig a cukrot, tegyük hozzá az almát, főzzük a szirupban (folyamatosan kevergetve) 10 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mazsolát, és jól keverjük össze. Hagyjuk hűlni.
A tésztát osszuk fel 3/4 és 1/4 arányban. A negyede rejti a tölteléket, a nagyobb pedig az amit majd rászövünk.
A kisebbik tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap alakúra, tegyük a közepére a tölteléket (a töltelék ne legyen forró!), és formázzuk hengerré. Az illesztés kerüljün alulra.
A nagyobbik tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vasatagságú ovális formára. Tegyük zsírpapírral bélelt tepsire.
Tegyük a töltelékes hengert a közepére. Az alsó lapot vágjuk fel kb. 8mm széles csíkokra, 45°-os szögben.
A tövénél oldalt a képen látható módon vágjuk ki a felesleges részt, hogy csak 1-1 zárófül maradjon a végeken. Először ezt hajtsuk fel rá. A csíkokat szorosan szőjük össze.
Kenjük meg a tetejét a tejjel elkevert tojássárgájával. Hagyjuk állni 20 percig.
Süssük előmelegített 190 °C hőmérsékletű sütőben 30 -35 percig.
Tölteléket lehet variálni bármivel
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, de nem öntjük ki, félretesszük. A reszelt almát, a lisztet, a sütőport, a fahéjt és a tojásokat összekeverjük. Az almaléb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat tálba rakjuk, és szép sima tésztának kidagasztjuk. Rögtön kitesszük nyújtódeszkára, és három részre osztjuk. Két egyforma és egy kicsivel nagyobb gombócot formázunk....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA formázott tésztánkat 2x 20-25 percig kelesztjük,és 2x lekenjük az egész tojással.Kelesztés után 190c-os sütőben a szép,kívánt szín eléréséig sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszt közepébe öntöm a kevés cukorral tejben felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a csipet sót, a felolvasztott vajat és a 2 tojás sárgáját is hozzáadom. Amikor du...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Közepes