menu

Családireceptkönyv.hu

Ostoros kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
3 tojás + 1 tojás a kenéshez
3-4 dl langyos tej
1 csapott mokkás kanál só
1 kocka ráma margarin
20 dkg cukor
3 púpozott evőkanál holland kakaópor

Elkészítés:


1 dl langyos tejben feloldunk egy evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk beleszórjuk sót, cukrot, beleütjük a tojást, összekeverjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és apránként a tejet. Előfordulhat, hogy nem kell az összes tej, annyi kell hozzá “amennyit felvesz” Hehe ezzel lehet a kezdő háziasszonyt az őrületbe kergetni.
Szóval egy rugalmas, nem ragadós tésztát kell gyúrni a hozzávalókból.

Egy tálba tesszük, könnyű kézzel lisztet szórunk rá, egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. egy órát kelesztjük.

Közben a margarint a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a kakaóport. Ezzel is elkeverjük. Hat egyenlő részre osztjuk.

A megkelt tésztát kétfelé veszem, mindkét cipóból 3-3 adagot csinálok és egyenként vékony téglalapokat nyájtok belőle. A tésztát megkenem a cukros kakaós margarinnal és a hosszabb oldalra szorosan feltekerem. Amikor három ilyen feltekert rúd van, akkor azokat összefonom.
A két fonott kalácsot beleteszem egy-egy olajjal kikent jénai tálba- amit kiszórok kristálycukorral, hogy a kalács alja fényes és ropogós cukormázas legyen.
A két fonatot egyenként beleteszem egy-egy jénaiba, lekenem felvert tojással és újra hagyom kelni, kb. fél órát. Közben bemelegítem a sütőt és 180 fokon 35-40 perc alatt szépen megsütöm.
Körbevágom egy késsel és tálcára, vagy tányérra borítom, majd talpára visszaállítom. Hagyom kihűlni és már langyosan fogyasztható.
Melegen és hidegen is finom, már ha megéri, hogy kihűljön.

Ostoros kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Expressz karácsonyi kuglóf (Rupáner)
Expressz karácsonyi kuglóf (Rupáner)

1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra. 2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. 3. Egy másik tálban összekeverjük a tojások sárgáját a kristálycukorral,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Aranygaluska
Aranygaluska

mint fent. Tejsodó: 6dl tej, 20dkg cukor, 6tojássárgája, 3dkg liszt. Tejet feltesszük főni vaniliával. Tojássárgáját a cukorral habosra verjük. Kevés hideg tejjel felöntjük. Tejet...

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kürtös kalács
Kürtös kalács

Dagasztógépben összeállítom hogy elváljon az edény falától.Kelesztés NÉLKÜL nyújtom szilikon/zsírpapíros rizslisztezett nyújtó deszkán kb 1cm vastagra. Újnyi szélességűre csíkozom....

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Fahéjas tekercs
Fahéjas tekercs

1. A tészta alapanyagokból kissé ragadós tésztát dagasztunk. Nem kell nagyon kidolgozni, elég, ha szép, simára összeáll. Én a mixerem spirál alakú dagasztófejével csináltam, körülb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk