60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
3 tojás + 1 tojás a kenéshez
3-4 dl langyos tej
1 csapott mokkás kanál só
1 kocka ráma margarin
20 dkg cukor
3 púpozott evőkanál holland kakaópor
1 dl langyos tejben feloldunk egy evőkanál cukrot, és felfuttatjuk benne az 5 dkg élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk beleszórjuk sót, cukrot, beleütjük a tojást, összekeverjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és apránként a tejet. Előfordulhat, hogy nem kell az összes tej, annyi kell hozzá “amennyit felvesz” Hehe ezzel lehet a kezdő háziasszonyt az őrületbe kergetni.
Szóval egy rugalmas, nem ragadós tésztát kell gyúrni a hozzávalókból.
Egy tálba tesszük, könnyű kézzel lisztet szórunk rá, egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. egy órát kelesztjük.
Közben a margarint a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a kakaóport. Ezzel is elkeverjük. Hat egyenlő részre osztjuk.
A megkelt tésztát kétfelé veszem, mindkét cipóból 3-3 adagot csinálok és egyenként vékony téglalapokat nyájtok belőle. A tésztát megkenem a cukros kakaós margarinnal és a hosszabb oldalra szorosan feltekerem. Amikor három ilyen feltekert rúd van, akkor azokat összefonom.
A két fonott kalácsot beleteszem egy-egy olajjal kikent jénai tálba- amit kiszórok kristálycukorral, hogy a kalács alja fényes és ropogós cukormázas legyen.
A két fonatot egyenként beleteszem egy-egy jénaiba, lekenem felvert tojással és újra hagyom kelni, kb. fél órát. Közben bemelegítem a sütőt és 180 fokon 35-40 perc alatt szépen megsütöm.
Körbevágom egy késsel és tálcára, vagy tányérra borítom, majd talpára visszaállítom. Hagyom kihűlni és már langyosan fogyasztható.
Melegen és hidegen is finom, már ha megéri, hogy kihűljön.
A tojásokat ketté veszem. A sárgáját a cukor felével ,vízzel , étolajjal kihabosítom . A maradék cukorral a fehérjét felverem ,majd a sárgájához forgatom. A lisztet és a sütőport...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KönnyűA kenyérsütőgép üstjébe beletesszük a fenti sorrendben a hozzávalókat. Először a tejszínt, a tejet, a lisztet, csipet sót, cukrot és rámorzsolni az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó...
Elkészítési idő: 150 perc Nehézség: Könnyű. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd lereszeljük. Ízesítjük cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Félre tesszük, míg levet ereszt. A tésztához a tejet meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot és élesztőt. Ezután adjunk hozzá a sót és a tejet. Keverjük össze, majd gyúrjuk át durván tésztát. Adjuk a lágy vajat a tésztához,...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: Nehéz