Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (!!!!!!)
5 dkg vaj
4 dkg cukor
4,5 dl tej
½ dkg élesztő
pici só
A tejből 1 dl-nyit mokkáskanál cukorral, pici sóval elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a 4 dkg cukorral, mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, jól kidolgozzuk, majd az 5 dkg olvasztott vajat (ne legyen meleg) is jól beledolgozzuk.
Egy órán keresztül kelesztjük.
Három vagy négy rudat készítünk, egymás mellé fektetjük, és mint a hajfonat, összefonjuk.
Tepsibe tesszük (célszerű magas, de keskeny tepsit használni), megkenjük tojássárgájával (amihez nagyon kevés tejet teszünk) és egy óra hosszáig kelesztjük.
Még egyszer megkenjük, majd előmelegített (langyos) sütőbe toljuk, 30-40 percig közepes tűznél sütjük. Tűpróba!
Először tésztát gyúrunk a megadott hozzávalókból, melyet 3 egyenlő részre osztunk. Az egyik darabot, lisztezett nyújtódeszkán téglalap alakúra és lehetőleg jó vékonyra nyújtunk. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepeskeverd össze az élesztőt egy kevés langyos tejjel...felfuttatjuk , -hozzáadjuk a liszthez a hozzávalókat+ a felfuttatot élesztőt .jól összegyúrjuk,kissé megdagasztjuk majd ..hagyj...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA langyos tejet összekeverjük a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és a tejet, majd megdagasztjuk. Leta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMind a tésztát mind a tölteléket előző este érdemes előkészíteni. A tésztához egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a kristálycukrot, az élesztőport, a sót, a reszelt citromhéjat...
Elkészítési idő: 0-120 perc Nehézség: Közepes