menu

Családireceptkönyv.hu

Fonott mákos kalács


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 tojás + 1 tojássárga
- csipetnyi só
- 1 cs vanília cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1 tk reszelt narancshéj
- 6 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 25 dkg mák
- 18 dkg cukor
- 1 vanília cukor
- 1 tk reszelt citrom héj
- 1,5 dl tej

+ Lekenni: 1 tojássárga + 1 ek tej

Elkészítés:


A hozzávalókat, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép táljába mérjük, és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már összeállt a tésztánk, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy 1 óra alatt duplájára keljen a tészta.

Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk, majd mindkettőt újabb 3 egyforma részre.

Mindegyik tésztadarabot külön-külön, kinyújtjuk téglalappá, majd megkenjük a mákos töltelékkel, amihez a mákot elkeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tejet és reszelt citromhéjat, összemelegítjük, majd kihűtjük. (Ha túl hígnak véljük a tölteléket, akkor adunk hozzá még egy kis darált mákot, ha pedig túl száraznak, akkor egy kis tejjel hígítjuk.)

Ha rákentük a tölteléket, feltekerjük, majd 3 mákos rudat összefonunk, és sütőpapírral kibélelt kalácsformában tesszük.

Ugyanígy járunk el a másik három tésztadarabbal is, kinyújtjuk őket, megkenjük töltelékkel, majd összefonjuk és sütőpapíros kalácsformába tesszük.

Kb. a forma közepéig kell érjen a kalács, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.

Ezután lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsüssük.

Fonott mákos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Aranygaluska 2
Aranygaluska 2

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. A tál oldalához bemérjük a vajat és...

Elkészítési idő: 1,5
Nehézség: Könnyű
share
Mazsolás kuglóf
Mazsolás kuglóf

1. Meglangyosítunk 1 dl tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a kockacukrot, és habosra felfuttatjuk. 2. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és bele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Málnás csiga
Málnás csiga

A tészta hozzávalóit kidagasztjuk, majd hagyjuk duplájára kelni. A fagyos málnát elkeverjük a percukorral és a keményítővel. Kinyújtjuk a tésztát, és egyenletesen rászórjuk a mál...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Citromos kuglóf vörös áfonyával
Citromos kuglóf vörös áfonyával

Egy 22 cm átmérőjű kuglófformát vékonyan margarinozzunk ki és szórjuk be morzsával. Ha szilikonos, ez a lépés tárgytalan. Keverjük habosra a margarint a porcukorral, vaníliás cuko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk