- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 tojás + 1 tojássárga
- csipetnyi só
- 1 cs vanília cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1 tk reszelt narancshéj
- 6 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg mák
- 18 dkg cukor
- 1 vanília cukor
- 1 tk reszelt citrom héj
- 1,5 dl tej
+ Lekenni: 1 tojássárga + 1 ek tej
A hozzávalókat, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép táljába mérjük, és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már összeállt a tésztánk, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy 1 óra alatt duplájára keljen a tészta.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk, majd mindkettőt újabb 3 egyforma részre.
Mindegyik tésztadarabot külön-külön, kinyújtjuk téglalappá, majd megkenjük a mákos töltelékkel, amihez a mákot elkeverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tejet és reszelt citromhéjat, összemelegítjük, majd kihűtjük. (Ha túl hígnak véljük a tölteléket, akkor adunk hozzá még egy kis darált mákot, ha pedig túl száraznak, akkor egy kis tejjel hígítjuk.)
Ha rákentük a tölteléket, feltekerjük, majd 3 mákos rudat összefonunk, és sütőpapírral kibélelt kalácsformában tesszük.
Ugyanígy járunk el a másik három tésztadarabbal is, kinyújtjuk őket, megkenjük töltelékkel, majd összefonjuk és sütőpapíros kalácsformába tesszük.
Kb. a forma közepéig kell érjen a kalács, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.
Ezután lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsüssük.
Kovászt készítünk az élesztőt felfuttatjuk egy evőkanál cukorral elkevert 100 ml meleg tejben. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a 400 ml meleg tejet, 4 evőkanál cukrot, pici sót,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzeket jól kikeverni,rum aromát kávéskanállal,jó kikeverni majdnem hólyagosra. cipót csinálni liszttel meghinteni letakarva duplájára keleszteni meleg helyen. Megkelt lisztezett d...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra Nehézség: NehézMíg az élesztőt felfuttatjuk,a hozzávalókat összedolgozzuk. Az élesztős tejet hozzáöntjük,majd lassanként a langyos tejet is. Egy sima felületű,közepesen lágy,nem ragacsos tésztát...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűMindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű