Családireceptkönyv.hu

Bejgli


Írta:

Adag: 6 rúd
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )

90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája , és 1 dl hideg cukormentes főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.

Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )

85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa, mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz

Gesztenyés töltelékkel :

1 bejglihez egy 25 dkg -os gesztenyemasszát kell számolni, ( ha van, lehet 27 dkg is! ) amit lazítani lehet egy kis rummal vagy rumaromával. Annyira, hogy ne legyen túlzottan lágy! Ízesíteni porcukorral, vaniliás cukorral és aki szereti esetleg reszelt narancshéjjal is lehet.

Aszalt szilvás – mogyorós bejgli
Töltelék hozzávalói 4 db bejglihez :

40 dkg szilvabefőtt, 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg darált mogyoró, 10 dkg mazsola, 12 dkg pudingpor, vaníliás cukor, narancshéj, citromhéj, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt koriander, 0.5 dl rum

Elkészítés:


A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

Mák vagy dió töltelék
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a tésztán eldolgozni.

Aszalt szilvás – mogyorós bejgli
Az aszalt szilvát össze kell vágni és összekeverni a mazsolás rummal.
A szilvabefőttet is apróra összevágni és hozzáadni a fűszereket.
A darált mogyorót össze kell keverni a pudingporral.
A pudingporos mogyorót keverjük össze a szilvatöltelékkel.

Trükkök, tippek, praktikák:


A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.

A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.

Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.

Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!

A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.

Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!

Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-percig kell sütni.

Bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok, Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Sárga túró (Bmintbalázs)
Sárga túró (Bmintbalázs)

A tejet tegyük fel főni a mazsolával, a citromhéjjal, cukorral és a sóval. A tojásokat verjük fel. Nem kell teljesen simára keverni, hogy legyenek a sárga túróban fehér kis darabok...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csuri
Tejszínes-tárkonyos gombaleves
Tejszínes-tárkonyos gombaleves

1. A vajat egy lábosban megolvasztjuk és felforrósítjuk.
 2. Rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, kissé megsózzuk és lepirítjuk.  3. Ezután hozzáadjuk a megmosot...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézes kalács (bögrés)
Mézes kalács (bögrés)

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. 2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikró...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Temesvári sertésszelet
Temesvári sertésszelet

A húst kiklopfoljuk, sóval, borssal be fűszerezzük. Mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük, majd félretesszük. A visszamaradó olajban megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, pirospap...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk