Családireceptkönyv.hu

Kürtös kalács glutén tej és tojásmentesen


Írta:

Elk. idő: 50perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
•300 gramm új gyúrható Il Pane di Anna gluténmentes kelt tészta liszt (innen: Egészség Market)
•13 gr friss Budafoki élesztő
•10 ml langyos víz
•1,5 evőkanál cukor
•200 ml folyadék (ebből nálam 100 ml víz és 100 ml Joya mandulás rizstej) (más fajta rizstej is jó)
•2 evőkanál olaj
•fél csomag vaníliáscukor vagy egy mokkáskanál fele vaníliakivonat (én ebből tettem de ha nincs a vaníliáscukor is jó)
•reszelt citromhéj
•gyúráskor még felvett kb. 10 gramm lisztet a tészta.

Ezenkívül: kristálycukor, darált dió és kakaópor, kevés olvasztott zsíradék (kókuszolaj, étolaj vagy LIGA)

Elkészítés:


A tészta elkészítése:




A folyadékot meglangyosítottam, az élesztőt kis edénybe morzsoltam, egy csipet cukrot szórtam rá, és ráöntöttem a rizstejjel elkevert vizet. Hagytam dolgozni az élesztőt, addig a szárazanyagokat kimértem és összekevertem. Mikor az élesztő felfutott, hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, majd a géppel dagasztatni kezdtem, s közben a két evőkanál olajat apránként a tésztához adagoltam. Figyeltem az állagát és a meglévő 10 ml vizet lassan adagoltam hozzá. Nekem felvette az összeset a tészta. Enyhén ragadós jó állagú tésztát kaptam. Pici lisztet még beledolgoztam a dagasztás végén. Ruhával letakartam és szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztettem. Addigra duplájára is kelt.
Ezután fogtam a kürtös sütő eszközt és előkészítettem, szilikonos nyújtólapra kevés olajat tettem, majd a tésztámat 4 részre osztottam.
Mindegyikből egy kb. 46-48 cm-es rudat sodortam. Egy sütőcsőre 2 ilyen sodrott rúd megy rá.
Óvatosan feltekertem majd az enyhén olajozott nyújtólapon átforgattam, majd lekentem az olvasztott LIGA-val és kristálycukorba forgattam. A másikkal is ugyanígy jártam el.

185 fokra előmelegített sütőbe tettem a két kalácsot, középre. A 18-ik percnél egyet fordítottam rajta (van a sütőn egy jelzés, annak megfelelően) majd mikor már az az oldala is piroslott, megint forgattam egyet. Nekem picit összekelt a tészta, azért nem mertem hamarabb forgatni. Picit vastag is lett így de legalább jó puha, ami gm tésztánál nem egy hátrány
Mikor mindhárom oldala (nagyjából így jön ki a forgatásokkal) is pirosra sült de még puha volt kivettem és forrón darált diós cukorba és kakaós cukorba forgattam
Hagytam kb. 10 percet hűlni a hengeren utána a két végét levettem és óvatosan lehúztam

Kürtös kalács glutén tej és tojásmentesen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Nutellás kakaós kalács
Nutellás kakaós kalács

Az alapanyagokat tegyük egy tálba, majd lássunk hozzá a dagasztásnak. Mikor szépen összedolgoztuk a tésztát, takarjuk le egy tiszta ronggyal és tegyük meleg helyre, félóra alatt an...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Angyalkalács  csokipudinggal töltve
Angyalkalács csokipudinggal töltve

Először a krémet készítjük el. - A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és a többi hozzávalót. Folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. -Levesszük a tűzről, felh...

Elkészítési idő: 1ora
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Sacko
Kelt rétes
Kelt rétes

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk. Aki dagasztógépben végzi a dagasztást,az adagoljon minden hozzávalót a kenyérsütőgépbe és végezze el a műveletet. Az élesztőt egy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk