Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kürtös kalács glutén tej és tojásmentesen


Írta:

Elk. idő: 50perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
•300 gramm új gyúrható Il Pane di Anna gluténmentes kelt tészta liszt (innen: Egészség Market)
•13 gr friss Budafoki élesztő
•10 ml langyos víz
•1,5 evőkanál cukor
•200 ml folyadék (ebből nálam 100 ml víz és 100 ml Joya mandulás rizstej) (más fajta rizstej is jó)
•2 evőkanál olaj
•fél csomag vaníliáscukor vagy egy mokkáskanál fele vaníliakivonat (én ebből tettem de ha nincs a vaníliáscukor is jó)
•reszelt citromhéj
•gyúráskor még felvett kb. 10 gramm lisztet a tészta.

Ezenkívül: kristálycukor, darált dió és kakaópor, kevés olvasztott zsíradék (kókuszolaj, étolaj vagy LIGA)

Elkészítés:


A tészta elkészítése:




A folyadékot meglangyosítottam, az élesztőt kis edénybe morzsoltam, egy csipet cukrot szórtam rá, és ráöntöttem a rizstejjel elkevert vizet. Hagytam dolgozni az élesztőt, addig a szárazanyagokat kimértem és összekevertem. Mikor az élesztő felfutott, hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, majd a géppel dagasztatni kezdtem, s közben a két evőkanál olajat apránként a tésztához adagoltam. Figyeltem az állagát és a meglévő 10 ml vizet lassan adagoltam hozzá. Nekem felvette az összeset a tészta. Enyhén ragadós jó állagú tésztát kaptam. Pici lisztet még beledolgoztam a dagasztás végén. Ruhával letakartam és szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztettem. Addigra duplájára is kelt.
Ezután fogtam a kürtös sütő eszközt és előkészítettem, szilikonos nyújtólapra kevés olajat tettem, majd a tésztámat 4 részre osztottam.
Mindegyikből egy kb. 46-48 cm-es rudat sodortam. Egy sütőcsőre 2 ilyen sodrott rúd megy rá.
Óvatosan feltekertem majd az enyhén olajozott nyújtólapon átforgattam, majd lekentem az olvasztott LIGA-val és kristálycukorba forgattam. A másikkal is ugyanígy jártam el.

185 fokra előmelegített sütőbe tettem a két kalácsot, középre. A 18-ik percnél egyet fordítottam rajta (van a sütőn egy jelzés, annak megfelelően) majd mikor már az az oldala is piroslott, megint forgattam egyet. Nekem picit összekelt a tészta, azért nem mertem hamarabb forgatni. Picit vastag is lett így de legalább jó puha, ami gm tésztánál nem egy hátrány
Mikor mindhárom oldala (nagyjából így jön ki a forgatásokkal) is pirosra sült de még puha volt kivettem és forrón darált diós cukorba és kakaós cukorba forgattam
Hagytam kb. 10 percet hűlni a hengeren utána a két végét levettem és óvatosan lehúztam

Kürtös kalács glutén tej és tojásmentesen

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Vacsoracsata fánk dédi féle
Vacsoracsata fánk dédi féle

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Kysnuté zemiakové placky
Kysnuté zemiakové placky

Surové zemiaky očistíme, nastrúhame, pridáme varené zemiaky, rozotrený cesnak, soľ, majoránku, štipku korenia a v mlieku vykysnuté kvasnice. Vypracujeme cesto, ktoré pečieme na...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar CSOKIS HÁROMSZÖG
CSOKIS HÁROMSZÖG

Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,majd a többi hozzávalókkal bedagasztjuk. duplájára kelesztjük. 4 részre osztjuk,vékonyra nyújtjuk,majd megkenjük olvasztott vajjal,megszór...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Répatorta ízű kuglóf
Répatorta ízű kuglóf

Melegítsük elő a sütőt 170 C fokra. Egy tálba öntsük bele a cukrokat, az olajat, a vanília aromát és a tojásokat utána jól keverjük össze. A lisztet tegyük egy másik tálba és adj...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk