Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg sima liszt
- 60 dkg margarin
- 8-10 dkg porcukor
- pici só
- 1 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- 4-5 dkg élesztő
- 2-3 dl tej
a töltelékhez:
- 60 dkg darált mák
- 2-3 evőkanál házi baracklekvár
- 3-4 savanykás alma lereszelve, kinyomkodva
- tejbe áztatott kis marék mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 20-25 dkg cukor, ízlés szerint
Elkészítése:
Az élesztőt langyos, kevésbé cukor tejben felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, pici sót, a felfuttatott élesztőt, alaposan összedolgozzuk, ha úgy kívánja a tészta, langyos tejet adunk még hozzá. A gyúródeszkán pihentetjük kb. 1,5 -2 órát. A tésztából 4 kisebb cipót formálunk, átgyúrjuk, majd fél órát ismét pihentetjük konyharuhával letakarva.
Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. Az alapanyagokat jól összekeverjük, ha kívánkozik még, akkor hozzáadjuk a reszelt alma levét, vagy kevés langyos tejet. A töltelék akkor jó, amikor teljesen összeállt.
A cipókat fél cm vastagra nyújtjuk ki, bőségesen rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk, úgy hogy a csavarás vége alul maradjon. Az egyenes, összetekert tésztát, egy gyors mozdulattal U alakúra hajlítjuk, így olyan lesz, mint a ködmön ujja. Tepsibe tesszük, tetejét tojással megkenjük, majd újra pihentetjük kb. háromnegyed órát. Sütés előtt, az oldalait villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon belőle, így nem reped meg a tészta. A kis pihenés után kerül a felfűtött kemencébe, ahol 20-25 perc alatt megsül. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.
Egy közepes méretű kuglóf formát kikenünk zsírral. Az aljára vaj szeleteket vagdossuk, meghintjük a mandulával, félretesszük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A puha vaj...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a citromhéjat, túrót, végül a sütőporos lisztet. Robotgéppel kikeverjük, közben mehet hozzá a mazsola is. Vajazot...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. 2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót a tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatom, lágy kelt tésztát készítek. Letakarva duplájára kelesztem. A megkelt tésztát kisodrom, majd derelyeszaggatóval csíkokat vágok. Kéztörlő papír gurigáját ke...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű