Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg sima liszt
- 60 dkg margarin
- 8-10 dkg porcukor
- pici só
- 1 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- 4-5 dkg élesztő
- 2-3 dl tej
a töltelékhez:
- 60 dkg darált mák
- 2-3 evőkanál házi baracklekvár
- 3-4 savanykás alma lereszelve, kinyomkodva
- tejbe áztatott kis marék mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 20-25 dkg cukor, ízlés szerint
Elkészítése:
Az élesztőt langyos, kevésbé cukor tejben felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, pici sót, a felfuttatott élesztőt, alaposan összedolgozzuk, ha úgy kívánja a tészta, langyos tejet adunk még hozzá. A gyúródeszkán pihentetjük kb. 1,5 -2 órát. A tésztából 4 kisebb cipót formálunk, átgyúrjuk, majd fél órát ismét pihentetjük konyharuhával letakarva.
Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. Az alapanyagokat jól összekeverjük, ha kívánkozik még, akkor hozzáadjuk a reszelt alma levét, vagy kevés langyos tejet. A töltelék akkor jó, amikor teljesen összeállt.
A cipókat fél cm vastagra nyújtjuk ki, bőségesen rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk, úgy hogy a csavarás vége alul maradjon. Az egyenes, összetekert tésztát, egy gyors mozdulattal U alakúra hajlítjuk, így olyan lesz, mint a ködmön ujja. Tepsibe tesszük, tetejét tojással megkenjük, majd újra pihentetjük kb. háromnegyed órát. Sütés előtt, az oldalait villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon belőle, így nem reped meg a tészta. A kis pihenés után kerül a felfűtött kemencébe, ahol 20-25 perc alatt megsül. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.
A száraz hozzávalókat egy mély tálba teszem- liszt, só, cukor, van.cukor, a zsírral átdörzsölöm a két tenyerem között. A közepében kialakított mélyedésbe teszem a tojás sárgákat....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre. 2. A margarint enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva. Ezután a csipe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖssze dolgozzuk a tészta alapanyagait. Majd 2 órát pihentetjük. Addig elkészítjük a tölteléket. 3 dl vízzel szirupot főzünk beleszórjuk a diót belekeverjük a keksz morzsát és a cit...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KözepesElőször a tojásokat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a tejszínt. Ezután a lisztet és a sütőport óvatosan beleforgatjuk. A tészta felét egy kivajazott és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű