Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mákos ködmönujj


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg sima liszt
- 60 dkg margarin
- 8-10 dkg porcukor
- pici só
- 1 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- 4-5 dkg élesztő
- 2-3 dl tej



a töltelékhez:
- 60 dkg darált mák
- 2-3 evőkanál házi baracklekvár
- 3-4 savanykás alma lereszelve, kinyomkodva
- tejbe áztatott kis marék mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 20-25 dkg cukor, ízlés szerint

Elkészítés:


Elkészítése:
Az élesztőt langyos, kevésbé cukor tejben felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, pici sót, a felfuttatott élesztőt, alaposan összedolgozzuk, ha úgy kívánja a tészta, langyos tejet adunk még hozzá. A gyúródeszkán pihentetjük kb. 1,5 -2 órát. A tésztából 4 kisebb cipót formálunk, átgyúrjuk, majd fél órát ismét pihentetjük konyharuhával letakarva.

Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. Az alapanyagokat jól összekeverjük, ha kívánkozik még, akkor hozzáadjuk a reszelt alma levét, vagy kevés langyos tejet. A töltelék akkor jó, amikor teljesen összeállt.

A cipókat fél cm vastagra nyújtjuk ki, bőségesen rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk, úgy hogy a csavarás vége alul maradjon. Az egyenes, összetekert tésztát, egy gyors mozdulattal U alakúra hajlítjuk, így olyan lesz, mint a ködmön ujja. Tepsibe tesszük, tetejét tojással megkenjük, majd újra pihentetjük kb. háromnegyed órát. Sütés előtt, az oldalait villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon belőle, így nem reped meg a tészta. A kis pihenés után kerül a felfűtött kemencébe, ahol 20-25 perc alatt megsül. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.

Mákos ködmönujj

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Ferdinãnd tekercs
Ferdinãnd tekercs

Elkészítéskor a következőkre érdemes figyelni: Kelt tésztáról van szó, így a langyos alapanyagokat meghálálja. A lisztet már előző nap érdemes a kamrából egy fűtött helyre behozni....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás kalács
Almás kalács

Az élesztőt keverjük el 1 ek cukorral és 2 ek liszttel elkevert langyos tejben, hagyjuk meleg helyen felfutni. Olvasszuk fel a vajat, és hagyjuk egy kicsit visszahűlni. Szitáljuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kalács
Kalács

. A vízbe beletesszük a nádcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a xilittel, sóval, majd a tojással, kókuszzsírral, joghurttal is. Hozzáadjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Dagasztott tészta töltve
Dagasztott tészta töltve

a hozzávalókat összedagasztottam, 30 percet kelt- majd 4 cipót formáztam. ... pihent.... kezemmel ellapítottam.... rátettem a sonkát, (vagy bármi más tölteléket), majd mint a bage...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk