Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Foszlós kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
1 mk. só
60 g cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
2 dl 30%-os habtejszin
1 dl zsíros tej
2 dkg friss élesztő
Tetejére:
1 tojás

Elkészítés:


Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat.
Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.
A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.
A bedagasztott tésztát tálba tesszük és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.
A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra.
A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk.
Sütési idő kb. 40 perc.
A kész kalácsot rácson hűtjük ki.

Foszlós kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
145.Kalácsok..../különleges fonás
145.Kalácsok..../különleges fonás

Szitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az élesztő két kanál liszt a kimértből, keverjük össze és futtassuk fel. Ha felfutott az élesztő, mehet a lisztbe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Ostoros kalács
Ostoros kalács

A langyos tejben elkeverek egy kanál cukrot, majd felfuttatom benne az élesztőt. Kimérem a lisztet, adok hozzá csipet sót, a 3 tojássárgáját, porcukrot, olajat és az élesztős teje...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kuglóf
Kuglóf

A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük és az előzőhöz adjuk. Kizsírozzuk és lisztezzük a k...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Badambura (azerbajdzsáni sütemény)
Badambura (azerbajdzsáni sütemény)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk