1/2 liter langyos tejbe beleteszünk
5 deka élesztőt,
5 deka cukrot és meleg helyre rakjuk.
Mikor az élesztő jól megkelt, összegyúrjuk
50 deka liszttel és
1 deka sóval. Kézzel erősen kidolgozzuk. Belisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztva, cipókat formálunk belőle. A cipókat félujjnyi vastag, kerek lapokra nyújtjuk, egy-egy lapot nyolcfelé vágunk és az így nyert háromszögből kifliket formálunk. Tepsibe rakjuk és kétszer egymásután megkenjük őket tojássárgájával, majd további kelesztés nélkül szép sárgás-pirosra sütjük. Kifliforma helyett apró zsemlécskéket vagy stanglikat is csinálhatunk belőle. Magában is megállja a helyét, de kettévágva és valamilyen szendvicstöltelékkel megtöltve, tea mellé különösen finom. Mivel igen gyorsan készül, váratlanul érkező vendég számára is készíthetjük.
18 dkg lisztből,
2 dkg élesztőből,
2 kockacukorból,
2 deci tejből kovászt keverünk. Mikor megkelt, hozzáadunk
18 dkg – diónyi vajjal,
csipet sóval jól eldolgozott – lisztet és kézzel rétes lágyságú tésztává dolgozzuk. 3 cipót formálva belőle, megkelesztjük. Kerek lapokat nyújtunk belőlük és egyet-egyet 8 részre vágunk. (Olyanféleképpen, mint ahogy a tortát vágjuk fel.) Ezekből a hosszúkás háromszögekből, kívülről befelé sodorva kis kifliket formálunk. Újra kelni hagyjuk, majd tojással megkenve, jó meleg sütőben megsütjük.
Az élesztőt felfuttatjuk és egy nagyobb tálban összekeverjük a hozzávalókkal. Állni hagyjuk 30 percig. Aztán lisztezett deszkára borítjuk és 6 db cipót formázunk. Kocka alakúra kin...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűEgy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőport, a cukrot, adjuk hozzá a tojást, az olajat, a vizet és a sót is, gyúrjunk belőle rugalmas, sima tésztát (kb. 10 perc). Tegyük va...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElkészítés: A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük össze, majd dolgozzuk össze, és tegyük félre pihentetni. Ezalatt a kókuszzsíron 5 perc alatt pároljuk puh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa nem használok öreg tésztát, akkor az élesztőt kevés langyos tejjel, csipet cukorral elkeverem, majd annyi liszttel keverem össze, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejére is szó...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes