1/2 liter langyos tejbe beleteszünk
5 deka élesztőt,
5 deka cukrot és meleg helyre rakjuk.
Mikor az élesztő jól megkelt, összegyúrjuk
50 deka liszttel és
1 deka sóval. Kézzel erősen kidolgozzuk. Belisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztva, cipókat formálunk belőle. A cipókat félujjnyi vastag, kerek lapokra nyújtjuk, egy-egy lapot nyolcfelé vágunk és az így nyert háromszögből kifliket formálunk. Tepsibe rakjuk és kétszer egymásután megkenjük őket tojássárgájával, majd további kelesztés nélkül szép sárgás-pirosra sütjük. Kifliforma helyett apró zsemlécskéket vagy stanglikat is csinálhatunk belőle. Magában is megállja a helyét, de kettévágva és valamilyen szendvicstöltelékkel megtöltve, tea mellé különösen finom. Mivel igen gyorsan készül, váratlanul érkező vendég számára is készíthetjük.
18 dkg lisztből,
2 dkg élesztőből,
2 kockacukorból,
2 deci tejből kovászt keverünk. Mikor megkelt, hozzáadunk
18 dkg – diónyi vajjal,
csipet sóval jól eldolgozott – lisztet és kézzel rétes lágyságú tésztává dolgozzuk. 3 cipót formálva belőle, megkelesztjük. Kerek lapokat nyújtunk belőlük és egyet-egyet 8 részre vágunk. (Olyanféleképpen, mint ahogy a tortát vágjuk fel.) Ezekből a hosszúkás háromszögekből, kívülről befelé sodorva kis kifliket formálunk. Újra kelni hagyjuk, majd tojással megkenve, jó meleg sütőben megsütjük.
A hozzávalókból tésztát dagasztottam, 1 óra pihentetés után vékonyra nyújtottam, háromszögekre vágtam, szorosan a szélesebbik részétől feltekertem. Lekentem tejjel és megszórtam s...
Elkészítési idő:A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényle...
Elkészítési idő:Az előkészületek este kezdődnek, elkészítem az "előtésztát"(kovászt, stb.) Ez most kb. 25 dkg tönkölyliszt volt, mellé annyi teljes kiőrlésűt tettem, hogy 40 dkg legyen. Hozzáadt...
Elkészítési idő: 2,5 óra