Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Szezámmagos-olivás kifli (Limara receptje)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 ml meleg víz
125 ml tej
1 nagy tojás
350 g kenyérliszt
15 g friss élesztő
1 tk. só
25 g cukor (legközelebb 50 g)
250 g hideg vaj
100 g apróra vágott fekete olajbogyó

Elkészítés:


Az olajbogyót lecsepegtettem és finomra vágtam.
A tejet, vizet és egy tojást egy bögrében mértem, belemorzsoltam az élesztőt és alaposan elkevertem.
A hideg vajat fél centis csíkokra vágtam. A késes robotgépbe készítettem a lisztet, a sót, cukrot, megforgattam a géppel egy kicsit. Hozzáadtam a vajat, és az olajbogyót, majd csak annyira kevertettem össze a tésztát, hogy kb. 1 cm-es vajdarabkák maradjanak benne. Ez csak pár másodperc volt. A keveréket átöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tojásos folyadékot és egy spatulával összekevertem. Nem szabad agyondolgozni, a vajdarabkáknak látszódnia kell benne. Így nézett ki:



A tálat letakartam és legalább 24 órára (de akár 2-3 napra) ment a hűtőbe.Másnap felhasználás előtt egy órával kitettem, majd bőségesen lisztezett felületre borítottam. Vékony lapot nyújtottam belőle. Ekkor még jól látszódtak a vajdarabok:




A kinyújtott tésztát hajtogattam. Először háromba, azaz a bal szélső harmadot a középsőre, majd annak a tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott hosszú tésztacsík felső végét visszahajtottam a közepéig, majd az alsóit is a közepéig, végül kettéhajtottam. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételtem anélkül, hogy közben pihentettem volna a tésztát. Csak ezután csomagoltam fóliába és tettem a hűtőbe jó harminc percre.
Hűtés után egészen vékonyra nyújtottam, majd keresztben három részre vágtam. A csíkokat háromszögekre szabtam és feltekertem őket. Lettek kisebbek, nagyobbak, próbálkoztam apró falatoknak és nagyobb, uzsonnának való kiflikkel is, mindkettő bevált.
Egy műanyag dobozba kb. fél liter meleg vizet tettem, elkevertem benne egy teáskanál szódabikarbónát, mellé, egy másikba pedig jó fél csomag szezámmagot szórtam (legközelebb ezt nagy tálcára terítem). A kifliket megmártottam a szódás vízben, majd a magokba hempergettem.
Sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. 18-20 perc alatt sültek pirosra.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Túrós-snidlinges pogi
Túrós-snidlinges pogi

Az alapanyagokat összedolgozzuk, egy jól formázható állagú tésztát kell kapnunk. Ki lehet nyújtani is, de egyszerűbb, ha apró golyókat formázunk, majd kissé kilapítjuk őket, hogy p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Szezámmagos zsemle
Szezámmagos zsemle

Az útifűmaghéjat elkeverjük a vízben, hagyjuk állni két-három percig, amíg megduzzad. Egy tálba tesszük a magliszteket, a sót, a szódabikarbónát, a tojásokat és az útifű maghéj zse...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bagett-mandula-szezám-kókuszliszt
Bagett-mandula-szezám-kókuszliszt

200fokon kb. 40 percig sütöttem. A kenyeret kivettem a szilikonformából és meg kb. 15 percig sütöttem, hogy kívül kérget kapjon. A kenyér súlya 55 dkg lett.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: brigz
Sajtos túrómuffin
Sajtos túrómuffin

A túrót, tejfölt elkeverjük, sózzuk, hozzákeverjük a tojást, a tápióka keményítőt, szódabikarbónát, majd végül a reszelt sajtot is és jól elkeverjük. Muffinformába kanalazzuk a mas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk