50 dkg burgonya (tisztítva mérve)
50 dkg liszt
1 tojás
1 dl tej
5 dkg élesztő
1 evőkanál só
A sütéshez bő olaj
Meghámozzuk és szeleteljük a krumplit, majd megfőzzük. Leöntjük róla a vizet és pépesre törjük,langyosra kihűtjük.
Az élesztőt tejben pici cukorral felfuttatjuk. A krumplihoz adjuk a lisztet, a sót, a tojást és hozzáöntjük a megkelt élesztőt.
Lágy tésztát gyúrunk belőle ( ne ijedjünk meg, ha kicsit ragad, így lesz könnyű állagú a fánk ), amit lefedve langyos helyen 1 órát kelesztünk.
Lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk,majd 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk.
Kisebb 6-7 cm átmérőjű szaggatóval fánkokat szúrunk ki, amit letakarva még 1/2 órát kelesztjük.
Felforrósítjuk az olajat, hüvelykujjunkkal benyomjuk a fánk közepét, és óvatosan az olajba csúsztatjuk őket úgy, hogy a lyukas oldaluk legyen alul. Ha az egyik oldala szép pirosra sültt ,megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Papírtörlőre szedjük , hogy lecsepegjen róla a felesleges olaj.
A burgonyát megfőzzük. Elkeverjük a zsiradékkal, a liszttel, a tojással és megsózzuk, majd összegyúrjuk. Pihenés nélkül kinyújtjuk, kockákat vágunk belőle. Közepére szilvát rak...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt a langyos,cukros tejben felfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe a többi hozzávalóval együtt. 2. Összedolgozzuk, annyi langyos vizet öntünk még hozzá hogy összeálljon....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűnagy fazékba felrakok bő vizet, majd forrás közben adok hozzá sót, és 3-perc alatt készre főzöm, le szűröm, és lehet tálalni 15-pecr alatt kész!
Elkészítési idő: 15-20/perc Nehézség: Könnyű1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 5-10 perc alatt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagas...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű