10 %-os ecet
tök,cukkini,patisszon tisztítva,szelve vagy reszelve
víz
A tököt mindig gyalulva teszem el, a cukkinit gyalulva, szeletelve, vagy nagyobb darabokba vágva rántott cukkinihez (csak a húsosabb keményebb fajták jók rántani valónak). A patisszont szintén nagyobb darabokba vágva rántani valónak.
A cukkiniket, tököket meghámozom, magjukat kikaparom, és a kívánt formára szeletelem, vagy reszelem őket.
Két módszerrel is el lehet készíteni a konzervet:
Enyhén sós vizet forralok, majd amikor forr beledobom a tököt/cukkinit, és csak addig hagyom bent, míg újra felforr. Nem kell neki sok idő, tényleg csak néhány perc legyen, hogy ne főjön puhára. Ezért érdemesebb kisebb adagokban a vízbe szórni a tököt/cukkinit. Ha megforrt, levével együtt üvegbe szedem. Az előkészített üvegek aljába teszek 10%-os ecetet. 1 literre nem egész egy evőkanállal számoljunk. Én a 720 millis üvegekbe egy öblös teáskanálnyit teszek. Az ecet nagyon fontos a tökfélék befőzésekor, mert a tökfélék lugos kémhatásúak, és a tartósításukhoz savra van szükség. Enélkül tönkre megy a konzerv.
Aki tartósítószerrel készíti, az az üvegek tetejére tegyen folpack fóliát, erre egy kevéske tartósítószer, majd így kerüljön rá a csavaros tető, és mehet a száraz dunsztba . Én nem teszek bele tartósítót, a megfelelően sterilizált üvegekben tartósító nélkül is eláll minden konzerv és befőtt.
Három darab szép méretes cukkiniből kb. 11 darab 720 milliliteres üveg lesz tele.
Van egy kevésbé pepecselős verzió is, újabban ezt alkalmazom:
Nem csak befőzőautomatával, hanem hagyományosan nagy vizes fazékkal is megoldható ez a tartósítás.
Ebben az esetben az üveg aljára ecet kerül, majd az előkészített cukkini nyersen, és tiszta víz, hogy ellepje teljesen, majd jöhet a csavaros tető... Így kerül az automatába, és 100 fokon 45 percig dunsztolom. Majd az idő lejártával rögtön kiveszem a vízből.
Ha nincs automata egy nagy fazék aljába rácsot, vagy rongyot kell tenni, abba az üvegeket. Vízzel töltjük fel a fazekat, hogy az az üveg nyakáig érjen. (Ha több sor üveg van a felső üvegek nyakáig). Felforraljuk a vizet és teljes forrástól számítva 45 percig forraljuk. Ha letelik az idő kivesszük a vízből, mert megpuhul.
A gyümölcsöket megmosom, magot kiszedem. Kifacsarom a citrom levét. Az almát megmosom, reszelő nagy lyukú oldalán lereszelem. Ráöntöm a citrom levét és a húsát is hozzáteszem. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűjó érett barackot megmossuk, kimagozzuk, és elfelezzük. Fényes nagy fazékba tesszük fel főzni. Beletesszük a cukrot, és a dzsemfixet. Folyamatosan kevergetjük, és ha felforr m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű24 órát állni hagyjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű