20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
5 tojás
30 dkg liszt (a gluténmentes verzió lentebb)
2 evőkanál reszelt citromhéj
2 evőkanál citromlé
15 dkg mazsola
10 dkg hámozott apróra vágott mandula, mogyoró, dió (ezeket lehet vegyesen, de ha nincs mind, akkor csak azt teszünk bele, ami van)
10 dkg aprított cukrozott gyümölcs
A vajat a cukorral jó habosra kikavarjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet, a gyümölcsöket és végül a tojásfehérje felvert habját. Hosszúkás tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a legkisebb hőfokon előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Aki gluténmentes gyümölcskenyérre vágyik, ez a finom sütemény más lisztből is elkészíthető, mégpedig kukoricalisztből. Kipróbáltam, nagyon jól sikerült és ízlett a vendégemnek is, aki sajnos lisztérzékeny. Ráadásul mivel a kukoricaliszt sárga, olyan szép színű lett a tésztája, mintha nem öt, hanem sokkal több tojásból készült volna! Mindenkinek tudom ajánlani, próbáljátok ki!
Fent leírt fűszerek kiválthatók egy nagy evőkanálnyi mézeskalács fűszerkeverékkel, de én jobban szeretem saját ízlés szerint összekeverni a fűszereket. A tejet és a mézet egy kis...
Elkészítési idő:1.nap A puha vajat a cukorral egy mély tálban elkeverjük, hozzáadjuk a fűszerekkel összekavart szódabikarbónát. Beleütjük a tojást, hozzácsurgatjuk a mézet és fokozatosan...
Elkészítési idő: 30 perc +6 percAz élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedol...
Elkészítési idő: