Piszke
Leszedtük a piszkét, majd szemenként lecsíptük a piszkeszem bajuszos végét. (Vagyis letisztítottuk).
Hideg vízben jól megmostuk a piszkét.
A tiszta piszkeszemeket félig betöltöttük az üvegbe és akkor rászórtunk 5 evőkanál kristálycukrot, majd teljesen megtöltöttük az üveget piszkeszemekkel.
Hideg vízzel feltöltöttük az üveget.
Tetejére egy kevés (ahogyan anyukám mondta, annyit mint ami egy légy szárnyára elfér) borkőkén port (megnézni a pontos nevét) teszünk rál.
Lecelofánozzuk, majd ráteszünk egy lapkát.
Egy nagy fazék aljára újságpapírt tettünk és arra tettünk 4 db üveg piszkét (annyi fért bele) és a fazékba annyi vizet tettünk, hogy az üveg háromnegyed részéig érjen. Azért ne tegyünk több vizet a fazékba, mert ha a víz kezd forrni, akkor belemegy az üvegbe és az nem jó.
Ha van olyan üveg, ami hozzáér a fazékhoz, akkor oda is újságpapírt teszünk, de az üvegek sem érjenek össze. Közéjük is lehet tenni újságpapírt. Nem kell lefedni forrás közben semmivel. Úgy forrjon a víz lehetőleg, hogy minden oldalán egyenletes forrjon a víz.
20 percig kell forralni, majd levesszük és hagyjuk a vízben kihűlni.
Végül kitesszük a helyére.
FONTOS!
Amikor feltesszük a vizet forralni, először csak a legkisebb hőfokra állítsuk a tűzhelyet, hogy együtt tudjon a vízzel felmelegedni az üveg. Ellenkező esetben széttörik az üveg. Utána lehet már a hőfokon emelni, hogy forrjon a víz.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a fél dl ecetet. 24 órán át letakarva tartjuk, majd felteszük főni. A forrástól számítva kb. 5...
Elkészítési idő: 5 óraTököt lereszelem, lesózom. 20 percet állni hagyom. Kicsavarom, üvegekbe töltöm. enyhén ecetes vízzel felöntöm. Vagy a kicsavart tök levét öntöm vissza rá kicsi ecettel. Vagy üveg...
Elkészítési idő:jhjhj
Elkészítési idő:Az első lépés - lévén befőzésről van szó - az üvegek és a fedelek (lapkák) forró vizes, mosogatószerrel történő elmosása- Ezt követően öblítsük át alaposan őket, és hagyjuk maguktó...
Elkészítési idő: