Piszke
Leszedtük a piszkét, majd szemenként lecsíptük a piszkeszem bajuszos végét. (Vagyis letisztítottuk).
Hideg vízben jól megmostuk a piszkét.
A tiszta piszkeszemeket félig betöltöttük az üvegbe és akkor rászórtunk 5 evőkanál kristálycukrot, majd teljesen megtöltöttük az üveget piszkeszemekkel.
Hideg vízzel feltöltöttük az üveget.
Tetejére egy kevés (ahogyan anyukám mondta, annyit mint ami egy légy szárnyára elfér) borkőkén port (megnézni a pontos nevét) teszünk rál.
Lecelofánozzuk, majd ráteszünk egy lapkát.
Egy nagy fazék aljára újságpapírt tettünk és arra tettünk 4 db üveg piszkét (annyi fért bele) és a fazékba annyi vizet tettünk, hogy az üveg háromnegyed részéig érjen. Azért ne tegyünk több vizet a fazékba, mert ha a víz kezd forrni, akkor belemegy az üvegbe és az nem jó.
Ha van olyan üveg, ami hozzáér a fazékhoz, akkor oda is újságpapírt teszünk, de az üvegek sem érjenek össze. Közéjük is lehet tenni újságpapírt. Nem kell lefedni forrás közben semmivel. Úgy forrjon a víz lehetőleg, hogy minden oldalán egyenletes forrjon a víz.
20 percig kell forralni, majd levesszük és hagyjuk a vízben kihűlni.
Végül kitesszük a helyére.
FONTOS!
Amikor feltesszük a vizet forralni, először csak a legkisebb hőfokra állítsuk a tűzhelyet, hogy együtt tudjon a vízzel felmelegedni az üveg. Ellenkező esetben széttörik az üveg. Utána lehet már a hőfokon emelni, hogy forrjon a víz.
Megsütött tököt ,naspolyát és a birset össze paszírozuk ha szükséges 10% cukrot adunk hozzá.Tartósítót nem teszünk hozzá.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAlma Latin neve:(Malus domestica) nemes (Malus sylvestris) Nyersen szomj oltó, étvágyjavító, gyümölcssaláták tartozéka. A gyermekek kompótnak megfőzve is szívesen fogyasztják, de...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűtökéletes szilvalekvárhoz fontos a minőségi alapanyag. Lehetőleg érett, egészséges gyümölcsöket válogass. Ha zöldes, kemény, várj még egy-két napig a befőzéssel. A szilvát mosd me...
Elkészítési idő: 330 perc Nehézség: KönnyűA zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük, majd lecsorgatjuk. (A babot nem szel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű