♥ TÉSZTA
1/2 kg leveles tészta
♥ TÖLTELÉK
4 db tojásfehérje
4-5 evőkanál cukor
4-5 evőkanál darált dió
fahéj
tojássárgája a kenéshez,
♥ TÖLTELÉK : Felverjük a 4 tojásfehérjét, mikor félig felvertük, beletehetjük a cukrot (4-5 púpos evőkanál), és folytatjuk a habverést. Kemény habbá kell verni.
A felvert habba szórunk egy kevés fahéjat, majd 5 púpos kanál diót is szórunk bele. Lassú fordulatszámon, vagy spatulával keverjük bele a diót.
A diótölteléket egy habzsákba kanalazzuk.
♥ TÉSZTA : A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
Rétesliszttel megszórjuk a deszkát és szögletesre kinyújtjuk a tésztát kb. akkorára, mint a tepsi.. Közben bekapcsoljuk a sütőt 230°-ra.
A kinyújtott tésztát hosszában 3 részre osztjuk és derelyevágóval elvágjuk. A tésztával igyekeznünk kell, mert ha elkezd olvadni a tésztában a vaj, nehéz lesz vele dolgozni.
A töltelékből csíkot nyomunk mindegyik hosszú téglalapra, de nem a közepére, hanem kb 1/3 - 2/3 osztásban.
Ezután a szélesebbik (2/3-os tésztarészt bekenjük tojássárgával.
A tészta keskenyebb oldalát ráhajtjuk a töltelékre, és ráforgatjuk a tojássárgával bekent részre. A 3 hurkát egymás mellé húzzuk, és lesöpörjük róla a lisztet.
Éles késsel megfelezzük, majd a 2 fél darabot tovább felezzük.( 12 db ) A kifliket megformázzuk úgy, hogy a hüvelyk ujjunkkal kissé berogyasztjuk, arra vigyázzunk, hogy a hajtás mindig alulra kerüljön.
Elhelyezzük őket a tepsiben, majd megkenjük tojássárgával. Mindegyik kifli tetejét megszórjuk darált dióval.
Ha a sütő elérei a kellő hőfokot, betesszük alsó felső sütéssel alulról a második sínre. Kb 20 perc szükséges, hogy megsűljön.
Alsó-felső sütéssel 230 fokon kb 20 perc
- Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatom, - Lisztet és a margarint összemorzsolom, - a tojást felverem - hagyományos habverővel - és langyos vízhez öntöm és a sót is ide...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverni a sóval, cukorral porélesztővel. A vajat a tejjel együtt felmelegíteni, hogy a vaj elolvadjon. A forró vajas tejhez hozzáadni a vizet és a liszthez önteni. Ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat fenti sorrendben összekeverjük. Jól összedagasszuk és egy kiolajozott tálban letakarva 45 percig kelesszük. Ha megkelt, kinyomkodjuk a tésztából a levegőt és 9 db zs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHozzávalókat jól összegyúrni (nagyon jó puha tésztája lesz),és 2-3 milliméterre kinyújtom. Egy nagyobb pohárral szaggattam ki és ebbe tettem a tölteléket. Feltekerem kis kifli alak...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes