500 ml kefir (mindegy, hogy milyen zsírtartalmú)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
2 evőkanál növényi olaj
50-55 dkg liszt
50 gramm vaj
só (ízlés szerint)
A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat.
A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy lágy tésztát nem kapunk. Ha szükségét látjuk, adjunk még hozzá lisztet. Akkor jó, ha a massza kissé a kezünkhöz ragad. Szórjunk a tetejére egy kevés lisztet, fedjük be konyharuhával és 10 percig hagyjuk állni.
A masszát alakítsuk hosszúkásra és nyolc-kilenc részre vágjuk fel. Az egyes darabokat sodorjuk ki kisujjnyi vastagságúra. A közepébe tegyük az előzőleg elkészített tölteléket, a széleit hajtsuk fel és kissé egyengessük el a tetejét. hagyjuk újabb két-három percet állni.
Amíg a lepények pihennek, serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat. A lepényeket mindkét oldalán süssük meg fedő alatt.
Olvasszuk fel a vajat és a kész lepényeket kenjük be vele. Kissé meg is sózhatjuk. Tegyük a lepényeket egy tálba, fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni 10-15 percig.
Így készül hát ez a nem mindennapi, de nagyon finom és puha lepény, a serpenyő tetejét valósággal leemeli, annyira megdagad a sütés során.
A recept kissé módosítható is, készíthetjük akár töltelék nélkül, illetve édesen, ez esetben a tésztához adjunk pár evőkanál cukrot, vagy a kész lepényeket szórjuk meg cukorral.
A liszthez hozzáadjuk a sót,a langyos vizet, a tojásokat és belemorzsoljuk az élesztőt. Dagasztjuk, majd 40percet kelni hagyjuk.a tetejét lekenjük tojással és 30percet pihentetjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2 dl cukros tejben futtattam az élesztőt. Egy kis langyos vízzel pótoltam a szükséges mennyiséget. Összeállítottam. Meleg helyen kelt kb 40 percig. Közben megsütöttem kicsit a sza...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűJól ki dagasztom a végén adom az olajat és újra simára dolgozzuk (5 perc). majd 30 percig kelesztem 3 gombócra osztom picit 10 perc pihentetem Lisztezett deszkán minnél vékonyab...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKenyérsütőgép segítségével megdagasztjuk a tésztát, majd kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Ha szép hólyagosra kelt, 12 egyforma darabra vágjuk, majd egyenként kb. 40 cm hosszú r...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű