Családireceptkönyv.hu

Karácsonyi zserbó Zsuzsitól


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
250 g liszt
150 g hideg vaj
50 g porcukor
1 kk. sütőpor
1 nagy csipet só
1 nagyobb tojás
♥ TÖLTELÉK:
300 g sárgabaracklekvár
150 g darált dió
80 g porcukor
♥ MÁZ:
100 g étcsokoládé (kb. 70% kakaótartalommal)
20 g vaj

Elkészítés:


♥ Az omlós tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsásra dolgozom kézzel vagy S-késes aprítógépben. Hozzáadom a tojást is, és összegyúrom gyors mozdulatokkal. Ha esetleg nem állna össze ekkor a tészta, akkor egy kevés hideg vizet adok még hozzá. Folpackba csomagolva hűtőbe teszem egy órára.
♥ Előkészítem a tölteléket: a diót összekeverem a megadott mennyiségű porcukorral.
A kész omlós tésztát lemérem, és pontosan négy részre osztom – így fogunk egyenletesen vastag rétegeket kapni. Kinyújtom a tepsi méretével megegyező méretűre az első adag omlós tésztát, és a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A tésztalapot megkenem kb. 100 g lekvárral, majd egyenletesen eloszlatom rajta a diós-porcukros töltelék harmadát. Kinyújtom a második adag tésztát, és óvatosan ráhelyezem a töltelékre. Megkenem újabb 100 g lekvárral, majd megszórom a töltelék második harmadával. Erre jön a harmadik lap omlós tészta. Megkenem a maradék lekvárral, és megszórom a maradék diós töltelékkel. Befedem a negyedik lap omlós tésztával.
A legfelső tésztalapot megszurkálom villával, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm. Rögtön kiborítom egy tálcára a tepsiből – ekkor már az alja lesz a teteje, így kapunk egy szép sima felületet. Hagyom kihűlni.
♥ A mázhoz összeolvasztom az étcsokit és a vajat mikróban, és elkenem a zserbó tetején. Hűtőbe teszem, míg a bevonat meg nem szilárdul.

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ Vörösboros szilvalekváros - mogyorós : baracklekvár helyett vörösboros szilvalekvár+ mogyoró
♥ Szilvás - törökmogyorós:a baracklekvárt tonkababos-vörösboros szilvalekvárra cseréljük, a diót pedig darált törökmogyoróra
♥ Fügés - diós: a baracklekvárt fügelekvárra cseréljük.
♥ Barackos - pisztáciás: dió helyett finomra darált pisztáciát használunk
♥ Szilvás, mákos - diós:A baracklekvárt vörösboros szilvalekvárra cseréltem. Kétféle tölteléket készítettem: egy diósat (100 g darált dió + 50 g porcukor) és egy mákosat (40 g darált mák + 30 g porcukor). A rétegezésnél az alsó és a felső rétegbe a diós töltelék került, a középsőbe pedig a mákos. A karácsonyi csillagminta a tetejére úgy készült, hogy a friss étcsokibevonatra kiskanállal egy-egy pötty olvasztott fehér csokit cseppentettem, majd fogpiszkálóval belülről kifelé vonalakat húztam a fehércsoki-pöttyökből kiindulva, így csillagokra emlékeztető minták lettek a süti tetején. Ízre kicsit zserbó, kicsit flódni, kicsit bejgli - de isteni!

Karácsonyi zserbó Zsuzsitól

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kata
Mákos, diós bejgli
Mákos, diós bejgli

http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/makos-dios-bejgli/

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar KARÁCSONYI CUPCAKE
KARÁCSONYI CUPCAKE

Robotgéppel kikeverjük a tojásokkal a cukrot, citromlevet és az olajat, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a lisztet és a búzadarát, és kb. 4 percig tovább keverjük. Hozzáadjuk a s...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Doboskocka
Doboskocka

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mascarponés diótorta (ha fel kéne már használni a ma
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Mascarponés diótorta (ha fel kéne már használni a ma

Előmelegítjük a sütőt 180 fok-ra. 2. Mondanám, hogy az összes lap tésztáját egyben keverjük be, de nem mondom, mert a harmadik-negyedik lap már egészen más állagú lenne így, mi...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk