menu

Családireceptkönyv.hu

Karácsonyi zserbó Zsuzsitól


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
250 g liszt
150 g hideg vaj
50 g porcukor
1 kk. sütőpor
1 nagy csipet só
1 nagyobb tojás
♥ TÖLTELÉK:
300 g sárgabaracklekvár
150 g darált dió
80 g porcukor
♥ MÁZ:
100 g étcsokoládé (kb. 70% kakaótartalommal)
20 g vaj

Elkészítés:


♥ Az omlós tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsásra dolgozom kézzel vagy S-késes aprítógépben. Hozzáadom a tojást is, és összegyúrom gyors mozdulatokkal. Ha esetleg nem állna össze ekkor a tészta, akkor egy kevés hideg vizet adok még hozzá. Folpackba csomagolva hűtőbe teszem egy órára.
♥ Előkészítem a tölteléket: a diót összekeverem a megadott mennyiségű porcukorral.
A kész omlós tésztát lemérem, és pontosan négy részre osztom – így fogunk egyenletesen vastag rétegeket kapni. Kinyújtom a tepsi méretével megegyező méretűre az első adag omlós tésztát, és a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A tésztalapot megkenem kb. 100 g lekvárral, majd egyenletesen eloszlatom rajta a diós-porcukros töltelék harmadát. Kinyújtom a második adag tésztát, és óvatosan ráhelyezem a töltelékre. Megkenem újabb 100 g lekvárral, majd megszórom a töltelék második harmadával. Erre jön a harmadik lap omlós tészta. Megkenem a maradék lekvárral, és megszórom a maradék diós töltelékkel. Befedem a negyedik lap omlós tésztával.
A legfelső tésztalapot megszurkálom villával, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm. Rögtön kiborítom egy tálcára a tepsiből – ekkor már az alja lesz a teteje, így kapunk egy szép sima felületet. Hagyom kihűlni.
♥ A mázhoz összeolvasztom az étcsokit és a vajat mikróban, és elkenem a zserbó tetején. Hűtőbe teszem, míg a bevonat meg nem szilárdul.

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ Vörösboros szilvalekváros - mogyorós : baracklekvár helyett vörösboros szilvalekvár+ mogyoró
♥ Szilvás - törökmogyorós:a baracklekvárt tonkababos-vörösboros szilvalekvárra cseréljük, a diót pedig darált törökmogyoróra
♥ Fügés - diós: a baracklekvárt fügelekvárra cseréljük.
♥ Barackos - pisztáciás: dió helyett finomra darált pisztáciát használunk
♥ Szilvás, mákos - diós:A baracklekvárt vörösboros szilvalekvárra cseréltem. Kétféle tölteléket készítettem: egy diósat (100 g darált dió + 50 g porcukor) és egy mákosat (40 g darált mák + 30 g porcukor). A rétegezésnél az alsó és a felső rétegbe a diós töltelék került, a középsőbe pedig a mákos. A karácsonyi csillagminta a tetejére úgy készült, hogy a friss étcsokibevonatra kiskanállal egy-egy pötty olvasztott fehér csokit cseppentettem, majd fogpiszkálóval belülről kifelé vonalakat húztam a fehércsoki-pöttyökből kiindulva, így csillagokra emlékeztető minták lettek a süti tetején. Ízre kicsit zserbó, kicsit flódni, kicsit bejgli - de isteni!

Karácsonyi zserbó Zsuzsitól

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tripla kókusztekercs meggyel
Tripla kókusztekercs meggyel

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel,hogy egy könnyen kezelhető masszát kapjunk, majd 3 kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kisebbeket egy vizes konyharuhán téglalap...

Elkészítési idő: 1,5 h
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kinder bueno
Kinder bueno

A tészta elkészítése: A 6 db tojásfehérjét a cukorral felverjük. Hozzáadjuk az étolajat, a sütőporos lisztet és zsemlemorzsát. Tepsiben vagy tepsi hátulján ( kb. 32 * 24 cm ) s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Húsvéti sós kalács
Húsvéti sós kalács

A cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk. A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. A megkelt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Mézeskalács szelet
Mézeskalács szelet

A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk